Kategori 1

Bli en bättre ryttare - Del 3

2009-03-24 15:56 #0 av: sthlmsjenna

Effektivitet har med styrka att göra men en hel del med din förmåga att ge tydliga hjälper. En bra känsla för hästens rörelser gör att du kan ge hjälperna i exakt rätt ögonblick. Har du empati med hästen kan du lättare förstå hästens reaktioner, och avgöra vilka övningar ni bör försöka er på och hur mycket du kan begära utav den. Kommunikationen dvs språket är en viktig del för er partnerskap.

Känsla - Var medveten om hästens rörelser

För att kunna göra rätt sak i rätt ögonblick så måste du fysiskt kunna känna vad hästen gör så du kan röra dig i harmoni med den. Praktiskt erfarenhet som du skaffat dig genom att rida olika typer utav hästar och att ägna dig åt olika ridgrenar hjälper dig att utveckla ryttarkänlsan.

känsla och övning.gif

Minna Telde

Övningar - Utföra övningar

Allt eftersom din ridning utvecklas kommer du att göra allt fler övningar vid träning och tävling. På varje nivå är det viktigt att förstå syftet med och förhållandet mellan dessa övningar, inklusive för- och nackdelar. Det är viktigt om du ska uppnå din fulla ridpotential och samtidigt utveckla din häst på ett humant sätt.

Empati - Förstå hästen

Empati = när du är i harmoni med hästen så att den lätt och säkert utför det du begär utav den. Försök se omgivningen ur hästens ögon/perspektiv, och var medveten om hästen sinnestillstånd så att du kan förutse olika reaktioner. För att kunna utvecklas maximalt måste du ha goda praktiska kunskapet om hästens psykologi och fysiologi.

img_499a942863327.jpg

 Tänk efter hur din häst lever när den är i frihet, t.ex på sommarbete. Hur reagerar den på olika saker, något du märker av när du hanterar den / rider. Varför gör den så?

Språk - Bra kommunikation

För att kommunicera med hästen i ridning så använder du rösten, skänklarna och hand/vikt. Men detta språk kan du locka, övertala och ibland begära hästen att göra det du önskar, allt utifrån hästens förmåga och modet hos både häst och ryttare. Man säger att man pratar med hästen genom kroppspråk, så att skrika på hästen hjälper inte, den blir endast bara mer förvirrad. Prata lugnt med din häst så ljudtonen spelar roll. Att gradvis förfina detta språk förbättrar ditt partnerskap med hästen.

83.JPG

Sthlmsjenna pratar min sin häst

Nästa gång går vi igenom Fysisk effektivitet, Mental effektivitet och även kunskapstrappan för effektiviteten.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-04-04 19:59 #1 av: L00ttz

Bra artiklar alla fyra =) spännande och otroligt lärorikt att läsa =)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.