Kategori 1

Longering av häst

2009-04-30 00:06 #0 av: sthlmsjenna

Det finns mycket frågor ang. longering och vad det egentligen är bra för. Longering är en mycket viktigt del i utbildningen, inte minst för unghästar och inridning. Själva avsikten för longering är att hästen ska utveckla muskulaturen.

longering.jpg

 

Utrustning vid longering

Linförarens utrustning:

  • Hjälm
  • Handskar
  • rejäla skor
  • Långpisk med snärt som når fram till hästen

Hästens utrustning:

  • Benskydd på alla fyra ben
  • Träns/kapson
  • Gärna bettskivor
  • Longeringsgjord eller sadel
  • Lina av rejält material, 8-10 meter.

Här förklarar jag longering steg för steg

Framskrittning

Börja med att leda fram hästen i skritt, så att den får chans att komma igång i kroppen. Framskrittningen ska vara lika lång som vid ridning.

Kontroll av signalsystemet:

Efter framskrittningen är det lämpligt att kontrollera att hästen lyssnar på din röst och dina signaler. Fungerar inte ledarskapet när du leder hästen så kommer det aldrig fungera när ni har en lång lina mellan er. Gå bredvid hästen, i höjd med bogen, och träna att starta och stanna ett par gånger. Försök få det att räcka med endast röst och kroppspråk så du slipper ta i linan för att få stopp.

Uppvärmning - utan inspänning

Hästen ska först och främst stå till när du håller på med den, sedan ska hästen skrittas först och därefter värmas igång i långsamt tempo. Det här gäller oavsett ålder och hur välbyggd hästen är.

När hästen ska ut på linan, är det av säkerhetsskäl bäst att låta den skritta ut, inte trava. Volten ska vara lika stor och rund, glöm inte bort att byta varv regelbundet.

Studera gärna takten och hästens naturliga bärighet i skritt och trav. Det ger goda kunskaper att kunna se hästen från marken inför när du själv rider sen.

Arbetspasset tar vid

Efter uppvärmningen i skritt och trav är det dags att spänna in hästen. Hästen spänns in för att hjälpa till med form och balans.

Tänk på att inte spänna in hästen för snabbt eller för hårt, ett steg i taget. Du kan börja spänna in löst och sedan spänna några hål till när hästen accepterar det.

En inspänd häst ska kunna gå fram till ett stöd, inte vara indragen framifrån. Om hästen blir hängande i inspänningstyglen så aktiveras inte bakbenen. Precis som när man rider, om bakbenen inte aktiveras så blir det bara spring.

Övningar

Övning 1 - vänj vid pisken

Det är viktigt att använda pisken utan att hästen blir spänd eller rädd. Pisken ska aldrig användas som bestaffning utan ersätter, tillsammans med rösten, din skänkel vid longering.

Om hästen spänner sig kan man först stillastående, sedan i rörelse "smeka" den över hela kroppen med pisken så att hästen lär sig att det inte är något farligt.

Övning 2- Lilla Volten

Detta är en bra övning för unghästar och hästar som inte brukar longeras.

Lilla Volten menas att hästen, försiktigt i skritt, flyttas som i en stor framdelsvändning med halsen något böjd inåt.

Övningen ger dig bättre kontroll då de inte kan fly undan så lätt, samtidigt som de blir trygga av att röra sig runt den lilla volten. Övningen är även lösgörande då hästen får stretcha yttersidan, gå undan med bogen och korsa bakbenen.

Andra övningar som är bra är: övergångar och tempoväxlingar, öka och minska volten, skänkelvikning och longering över cavaletti.

 

Men många kanske ställer sig frågan: varför longerar man hästen ?

Det finns det många olika anledningar till. Jag kommer dra upp 6 st.

1. Longering är en viktig del utav unghästens utbildning. Genom att longeras lär den sig samverkan och kommunikation med oss människor, vilket är otroligt viktigt inför inridningen. Om du longerar en "grön" häst, ha gärna med dig en som kan sköta piskan åt dig så du kan koncentrera dig på hästen. Se även till att hästen kan kommandon som "ptroo" och smackningar redan när du leder den.

2. Om hästen inte är van vid en speciell utrustning som sadel är det bra att longera hästen först så den vänjer sig innan du själv hoppar upp i sadeln. Ta alltid ett steg i taget.

3. Bygga upp styrka. När man longerar, rätt, så bygger man upp hästen muskulärt. Det kan även stärka senor och leder om longeringen utförs korrekt.

4. Om hästen har varit skadad är det bra att longera hästen för att bygga upp muskler igen. Det gäller inte minst vid ryggbesvär. Om hästen har gått en längre tid med spänd överlinje kan longeringen få den att våga sträcka ut ryggmusklerna och då slappna av.

5. Longering kan användas som varierande motion i vardagslivet, och även för att hjälpa hästen att hitta sin takt och rytm. Det är en skonsamträningsform för att korrigera hästar som är felridna eller felmusklade. Longering kan även vara ett bra kompliment till hästar som rids utav orutinerade ryttare.

6. Om din häst är väldigt pigg eller spänd innan du ska rida så brukar det i de flesta fall hjälpa om man longerar hästen innan. Men det handlar inte om att hästen får springa och bocka som den vill. Försök istället att förebygga bocksprång och att sätta hästen i ett vettigt och kontrollerande arbete. Longering får aldrig betyda bus för hästen! Det får absolut visa livsglädje, men inte så att det kan bli farligt.

Olika inspänningar

Helelatsisk halsförlängare (kallad gummisnodd) är det bästa ifall du t.ex har en unghäst. Därefter kan du gå vidare till en inspänningstygel med resår, som är lättare och ger efter mer, vilket är bra för känsliga hästar. Sen kan man gå vidare till att använda inspänningstyglar med gummiringar. Det är den vanligaste inspänningen. På en välutbildad häst kan man använda en gramantygel, men det gäller för dig som linförare att du vet vad du sysslar med då.

Att tänka på!!!

Linförarens position är avgörande för att kommunikationen ska fungera. Du bör stå i 90 graders vinkel mot hästen, ungefär i höjd med bettet.

Tänk på att inte longera för länge, skritt före och efter ska vara precis som på en vanligt ridpass. Och sammanlagt är det bra att longera i 30-40 min, OM det görs korrekt. Det gäller att se hur mycket hästen orkar. Håll koll på andning och skritta den mycket. Tänk på att byta varv ofta, lika många varv till höger, som till vänster.

Lycka till med longeringen utav din häst!

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-04-30 01:23 #1 av: Bullerbytjejen

superbra artikel :D

Anmäl
2009-04-30 07:15 #2 av: Tin-Tin74

en av de bästa artiklar jag någonsin läst om longering! Skrattande

Anmäl
2009-05-01 00:34 #3 av: Hannybee

Bra artikel! :)

Men måste få påpeka en sak... Att stå i höjd med hästens bett hela tiden gör allting svårare. Om du ställer dig snett bakom en häst ökar den oftast takten och tvärtom, ställ dig snet framför och den stannar/saktar in. Det är väldigt enkelt, prova någon gång. Det är precis som tjejen på bilden gör.

Varför fösöka lära hästen smackningar och pisk när man kan reglera hästens tempo med sin egen kroppsposition? Annars superbra artikel, mycket jag inte visste om varför man longerar.

Anmäl
2009-05-01 11:53 #4 av: sthlmsjenna

#3 för att det ska bli en 90 graders vinkel så står man ungefär i höjd med bettet.  Behöver man sakta in så flyttar man fram positionen. Behöver man driva fram hästen så går du lite mer bakom. Genom att man förflyttar sig i sidled förstår hästen ju vad man menar. därför ska man aldrig stå hela stilla. Precis det du förklarar, om jag fattade rätt? Men utgångspunkten för "korrekt" longering ska vara i höjd med bettet.

Rösten, pisken och kroppspråket är lika viktiga. Man ska utstråla lugn,självsäkerhet och tydlighet. Och man ska såklart använda så få kommandon som möjligt. Men om man t.ex ska sälja vidare hästen är det bra att man lär hästen utifrån det här som är de "korrekta" sättet att longera, så slipper det bli några missöfrstånd.

Det finns ju som en liten "ordlista" för longering. Kan ju skriva upp den för er som är intresserade:

Pisken:skänkeln

Linan: Tygeln

Smackning: sätt igång i skritt,öka

Trava: trav (kan användas med smackning tills hästen förstår)

Galopp: galoppfattning

Sakta: kom ner i gångart (kan användas med ptro)

Ptro: Stanna.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-05-01 12:17 #5 av: Hannybee

#4 Precis det jag menade, det du förklarar i början. Tänkte att de borde vara med för de som inte vet.

Anmäl
2009-05-01 16:31 #6 av: Smex

kanon artikel, men jag måste också få påpeka lite.

Har fått lära mig genom strömsholm att man skall ha hästen mellan sina armar. Då står man lite i mitten på hästen, och så skall man stå STILLA. Man skall inte gå runt och följa med.

Då blir inte volten rund och hästen går lite hur som helst.

Och så skall man longerna max 20-25 min, och då räknade jag inte med skritten före och efteråt. För det blir för mycket belastning på hästens ben.

Men kanon att du fick med ryttarens utrustning, tex hjälm. KANON!!Skrattande

Anmäl
2009-05-01 16:57 #7 av: sthlmsjenna

#6 intressant. själv lärde jag mig detta som jag grundat denna artikel på,  på Flyinge utav dem som utbildar unghästarna där :)

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-05-01 23:51 #8 av: Tin-Tin74

#6 o 7 Tror inte att något av sätten är rätt eller fel, utan man får snarare se det sm två olika varianter av hur man kan longeraFlört

Anmäl
2009-05-02 12:12 #9 av: sthlmsjenna

#8 ja absolut, alla hästar är olika. det jag tyckte var intressant var att de handlade om både Flyinge och Strömsholm :)

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-05-02 14:34 #10 av: Tin-Tin74

# 9 Ja. Faktiskt riktigt bra att det har kommit fram att två så respekterade utbildningscentra inte gör exakt lika. På så vis poängteras det ju verkligen hur olika man faktiskt kan göra utan att det för den skull är mer rätt eller fel.

 

Anmäl
2009-05-03 14:42 #11 av: Smex

ja det var faktis lite intressant att just de två utbildar på två olika sätt.

Men så har man hört talas om strömsholm metoder också. =P

Anmäl
2009-05-03 20:00 #12 av: Invisible

#11 Vad menar du med "så har man hört talas om strömsholm metoder också"? *nyfiken*

Anmäl
2009-05-04 00:04 #13 av: Smex

#12 ja att strömsholm använder vissa metoder som kanske inte alla använder. Nu menar jag inte hemska saker. Bara allmäna saker.

tex så finns det tydligen två olika sätt som man kan knoppa på, en genom strömsholm metoden och en genom flyinge.

Sen finns det även böcker som heter "enligt strömsholm metoden", tex hoppning genom strömsholm metoden.

Förstår du nu? =)

Anmäl
2009-05-04 19:59 #14 av: Invisible

#13 Hehe, ja. Jag uppfattade det först som om du menade det som en törn. ;)

Anmäl
2011-04-19 15:52 #15 av: [lisalll]

super bra tack!!

Anmäl
2011-04-24 07:04 #16 av: Tin-Tin74

En superbra artikel!!! Den bästa jag läst på länge! Skrattande

Anmäl
2011-04-29 14:39 #17 av: Tusen

Bra artikel men jag har också lärt mig samma som #6.

Vad jag däremot inte tycker om är dessa benskydd. En unghäst bör kunna lära sig flytta benen utan att slå på sig innan man byter gångart. Att sätta på skydd innan det behövs gör att man får en häst som slarvar med fötterna. Vill man ha det?

Nu longerar vi nästan aldrig våra unghästar då jag anser att det sliter för mycket på hästen. Vi kör in dem istället och bygger muskler på det sättet istället. Glad

Anmäl
2011-04-30 10:03 #18 av: Linnea

Jag anser inte att longering är en viktig del av hästens utbildning, har longerat min häst ett fåtal gånger och det var för att jag inte kunde släppa honom lös i ridhuset. Han var riden i tre år innan han longerades första gången. Jag tycker att det sliter för mycket, föredrar tömkörning där hästen inte lutar sig inåt hela tiden, dessutom kan man variera tömkörning mer då man kan "longera", byta varv utan att stanna, göra serpentiner mm.

Jag gillar inte heller när man sätter på hästarna benskydd i onödan, hästar som verkligen slår sig ska ha benskydd, andra inte. En kompis till mig har en häst som får sår på sina ben efter bara en stunds ridning om han inte har skydd, en sån häst måste ha skydd men jag kan inte förstå varför man sätter skydd på hästar som inte slår sig. Att dom kanske slår sig nån gång då och då är ingen anledning till skydd, jag slår mina fotknölar i varann också ibland om man hamnar fel eller snubblar men inte fasiken lindar jag mina ben för det.

Vet folk som longerar hästarna hur länge som helst utan att tex variera tempo, den bara går och går och går som en robot.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.