Kategori 1

Giftiga växer

2009-05-05 16:32 #0 av: sthlmsjenna

Innan du släpper ut hästen i hagen så är det bra att samla ihop ett gäng och gå igenom hela hagen för att rensa bort giftiga växter och skräp.

bilder 008.JPG

Hittar man giftiga växter så ska man omedelbart gräva och bränna upp dem. Kom ihåg att använda handskar.

En del mycket giftiga växter smakar väldigt gott för hästar när växterna har torkat ut och är döda, så lämna inte kvar några rester alls i hagen.

Om din häst blivit förgiftad så är vanliga symtom: nedsatt allmäntillstånd, diarré och balansstörningar. Vid misstanke om förgiftning bör veterinär alltid tillkallas snabbt och övriga hästar tas bort från den aktuella hagen.

Här är giftiga växter som är vanliga och är viktigast att se upp med:

Sprängört

Sprängört är en utav våra giftigaste vilda växter och den finns nästan i hela landet (dock mindre allmänt i de norra delarna). Sprängörten växter i näringsrika sjöar,åar och dammar. Hela växten är giftig, särskilt i jordstammen och nedre delen utav stjälken. Giftämnerna orsakar kramper och dödsfall finns dokumenterade.

Skelört

Skelört är ganska vanlig i mellersta och södra Sverige, men den förekommer också i norr. Hela växten är giftig.

Idegran

Idegran växer oftast på fuktiga skogsmarker och förekommer mest i kusttrakterna från Bohuslän upp till Gästrikland, mindre allmänt på Gotland, men är annars sällsynt. Förutom fröhöljet är hela växten giftig. Kan ge magsmärtor, diarré, kramper och cirkulationsbesvär.

Buxbom

Buxbom växer antingen som buske eller som träd. Den är giftig och dödsfall har konstanterats bland husdjur efter förtäring av buxbomens blad.

Ekollon

Ekollon är giftiga om hästen äter stora mängder. Eken förekommer i de sydligare delarna av landet.

Stånds

Stånds är ganska ovanlig men kan på sina håll förekomma i stort antal. Växten kan ge leverskador om hästen äter stora mängder.

Korsört

Korsört är ett vanligt förekommande ogräs som påträffas i rabatter, på åkrar, vid hus och gårdar. Korsört kan ge leverskador om hästen äter stora mängder.

Kabbeleka

Kabbeleka är vanlig i hela landet och den växer i kärr, diken eller längst stränder. Hela växten är giftig.

Åkerfräken

Åkerfräken är en mycket vanlig art och den är allmänt förekommande i hela landet. Även denna växt är giftig om hästen äter stora mängder.

Liljekonvalj

Liljekonvalj växer i lundar och skogsbackar, helst på mullrik jord, och den är vanlig i hela landet utom fjälltrakterna. Hela växten och i synnerhet frukten är giftig.

Tibast

Tibast växter oftast i mullrika skogar och lundar. Den förekommer i hela landet men är inte särskilt vanlig. Hela växten är giftig.

Smörblomma

Smörblomman är allmänt förekommande i ängs-hag och betesmarker. Växten är giftig med smakar skarpt, så oftast ratas den om det finns tillräckligt med bete.

Tiggarranunkel

Tiggarranunkel förekommer i nästan hela landet, och den är ganska vanlig i de södra och mellersta delarna.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-05-06 11:19 #1 av: Siggebus

Bra lista! Glad

Man ska dock komma ihåg att många av dessa giftiga växter rör inte hästarna - det ligger i dess natur att undvika sådant.

Vi har t ex smörblommor i en del av en sommarhage men aldrig att de rör det.

Däremot är det precis som det sägs här ovan: om det finns bete tillräckligt så rör de det inte men om betet inte uppfyller mättnads och sysselsättningsbehovet är det en annan sak. Rynkar på näsan

I fjol gick jag igenom alla våra hagar och trodde först vi hade stånds lite här och där för en del växter var väldigt lika dem. Men jag skaffade en bild och jämförde och det var ingen fara MEN en stånds hittade jag och den grävde jag genast upp!

Stånds är en av dem luriga växter som smakar riktigt illa i färskt tillstånd men om den är avbruten och död kan hästen mycket väl äta den.

Anmäl
2009-05-07 14:52 #2 av: Repoort

Hade ingen aning om att åkerfräken var giftiga.
Kanonbra lista!

Anmäl
2009-05-12 23:38 #3 av: lennartsdotter

Skulle vara bra med lite bilder oxå, så man vet hur dom ser ut!

Superbra lista!

Anmäl
2009-05-12 23:59 #4 av: sthlmsjenna

#3 ett tips är att söka upp på google.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-05-13 21:28 #5 av: Akerberg

Bra artikel, men bilder kanske? Svårt att veta hur de ser ut annars..

Anmäl
2009-05-13 21:36 #6 av: sthlmsjenna

#5 jag valde att inte lägga in några bilder då det finns så många giftiga växter och artikeln skulle bli hur lååång som helst då, för inte går det att ha små bilder, utan helst stora så man kan se växten. Många växter ser ju precis likadana ut, så att lägga in små bilder gör att man kan tro att fel växt är giftig.

Därför tycker jag att ni som är intresserade hur en viss speciell växt ser ut, att söka på Google är lättast. Där hittar ni flera olika bilder på samma typ utav växt också.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-05-25 18:05 #7 av: Linusidah

Va bara medvetna om att Google just nu har ett virus cirkulerande. Ett antivirus som klarar detta är AVG free & som det sägs i texten, hålla Adobe Flash & Reader uppdaterade.
Yahoo går utmärkt att söka på annars, ligger 2:a bakom Google när det gäller sökmotorer.

"GOOGLE HOT

Dataviruset Gumblar, som riktar in sig på söktjänsten Google, sprider sig nu snabbt på nätet och säkerhetsexperter varnar användare som har ouppdaterad programvara i sina datorer.

Gumblar kan ta sig in på datorer som har gamla versioner av programmen Adobe Reader och Adobe Flash. Viruset är lömskt och märks inte till en början. Det arbetar genom att omärkligt dirigera om Google-sökningar till sajter som laddar ner ytterligare skadlig kod till datorn. Syftet med angreppen är att få tag i till exempel inloggningsuppgifter till bankkonton.

Har modifierats
Gumbolar har varit känt ett tag, men det har nu modifierats för att undgå upptäckt och sprider sig snabbt, skriver tidningen Guardian. Den nya versionen har lyckats kring gå Googles egen listning av misstänkta webbplatser.

I förra veckan var omkring 800 webbplatser drabbade av Gumblar. Nu rapporterar säkerhetsföretaget Scansafe att över 3.000 sajter är drabbade.

Senaste versionerna
För att skydda sig råder säkerhetsexperter användare att ha de senaste versionerna av Adobe Flash, Adobe Reader och Windows Update installerade."

Anmäl
2009-05-26 12:16 #8 av: kaka1234567

bra artikel bra att veta

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-05-29 12:22 #9 av: Smex

då man har precis släppt ut sin häst på bete så såg jag att det fanns hur mycket smörblommor som helst i hagen. Blev genast fundersam för det började ringa små klockor i mitt bakhuvud, och när jag läste denna artikel så förstod jag varför.

Nu är frågan den hur man skall gå till väga? Det finns hur mycket smörblommor som helst så jag kan inte gräva upp dom för då är det lika bra att jag gäver upp hela hagen.

Har inget annat bete men kan nog leta efter ett annat, men så finns det visserligen en massa andra gräs sorter där som hästarna äter, de rör inte smörblommorna. Vågar man riskera?

Anmäl
2009-05-29 16:24 #10 av: kaka1234567

Jag har sätt monga giftiga växter men inte vettat va de heter men nu har jag fott hjälp av artikeln ;D

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-05-30 12:31 #11 av: Linusidah

#9, allt beror på hur stor yta dom har att äta annat på, i en hage hos min mamma & pappa finns det ganska mycket smörblommor men hästarna har aldrig nånsin rört dom utan skitit där istället. Men den hagen är säkert 4-5 hektar stor & när dom betat ner någorlunda så byts det till en annan hage på lika stor yta, där dom får äta återväxten av höskörden. Sen byts det tillbaka den första hagen igen när det har hunnit växa upp lite där igen.
Dom hästarna går 6-7st i flock på den ytan. Så allt beror på hur mycket bra mat dom har att tillgå.

Ingen av våra hästar har nånsin rört smörblommor som sagt, men dom har ju gått i samma hagar i flera år iofs.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.