Annons:
Etikettövningar
Läst 50190 ggr
sthlmsjenna
2009-05-16 15:34

Ridövning: Skänkelvikning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Skänkelvikning är en lösgörande rörelse, precis som det är smidighetsträning, balans, styrka och träning för ryttaren att kunna koordinera sina hjälper.

Det är en grundläggande övning som används som introduktion till sidvärtsarbete for oskolade hästar och hästar som behöver oskolas. Den används även vid framridning för att få hästen lösgjord och lydigare för att göra den redo för en samling.

I vissa dressyrprogram ingår skänkelvikning och då måste hästen kunna den. Det är även en förberedande rörelse till skolorna öppna och sluta.

Hur gör man?

Oavsett om hästen eller ryttaren är orutinerad, så gör man precis på samma sätt som med rutinerade hästar/ryttare.

Börja i skritt (om det är en orutinerad häst eller ryttare, börja med endast några steg i taget). Ryttaren drar tillbaka ena skänkeln något och håller hästen så rak som möjligt. Sedan ber man hästen att ge efter i sidled och flytta sig undan trycket från skänkeln samtidigt som den går framåt. Då hästen ger efter så sätter den benen på enda sidan i kors framför de andra benparet.

När man behärskar skänkelvikning i skritt så går man över till trav.

Det viktigaste i skänkelvikning är att hästen förstår och går undan den sidförande skänkeln.

Framåtbjudningen: att hästen tänker framåt och åt sidan.

Att framdelen alltid leder rörelsen. Bakdelen får aldrig komma före.

Hjälperna för skänkelvikning är:
  • Innertygeln ställer hästen från rörelseriktningen.
  • Yttertygeln reglerar ställning.
  • Innerskänkel är sidförande. Den ska ligga i normalläge eller där den behövs (då menar jag att den ska ligga på den del som behöver påverkas)
  • Ytterskänkeln är framåtdrivande och tillsammans med yttertygeln avslutar den rörelsen.
  • Vikten ska vara mitt på hästen men man ska följa med i rörelsen.
  • Blicken ska vara dit ryttaren ska, därav får du med vikten också.

Övningar

Rida skänkelvikning över diagonalen

skänkelvikning diagonal.jpg

Rid in på diagonalen och flytta sedan hästen några steg i skänkelvikning. Vartefter det fungerar så kan man börja tidigare och tidigare. I början kan man börja med bara några steg. När du rider en lång diagonal måste hästen bjuda fram på yttersidan, se till att du har den bjudningen.

ATT TÄNKA PÅ!
  • Det är viktigt att man ska hålla samma tvärning hela skänkelvikningen igenom, så att inte första halvan blir bra tvärning men att hästen sedan början gå med bakdelen framför.

Om det är svårt i början så kan man istället få hästen att ge efter för skänkeln genom att träna vändning på framdelen, då hästens badel, snarare än hela kroppen, flyttar sig undan trycket från skänkeln.

Börja då i skritt, minska tempot och ställ hästen åt höger genom att dra tillbaka högerskänkeln lite. Hästen ger efter för trycket från skänkeln och flyttar bakdelen från höger till vänster, medan frambenen trampar runt på en 1/2 meter stor volt.

Rid skänkelvikning och sedan rakt fram.

rid in skänkelvikning,rakt fram.jpg

Det är viktigt att man avslutar skänkelvikningen med yttertygel och skänkel så att hästen blir rak och bjuder framåt på yttersidan.

Rid på stora mittvolten

stora mittvolten.jpg

Den här övningen är inte lämpad för unghästar, utan hästar med mer rutin. Börja alltid att rida övningen i skritt! Här får man öva mycket lydnad och hjälper, då man får träna att sätta igång i trav, sakta av till skritt och sedan börja sidvärtsrörelsen på en angivet ställe och sakta av EXAKT vid B eller E.

Rid in på medellinjen. Rid i skänkelvikning en kvarts varv på stora mittvolten tills du kommer ut vid B eller E.

Trava ett halvt varv. Bryt av till skritt och skritta sen ett kvarts varv. Sedan skänkelvikning igen, fortsätt runt så på stora mitt volten.

ATT TÄNKA PÅ!
  • Det är viktigt att man verkligen rider på stora mitt volten och verkligen rider nogranna vägar.
  • Har du en häst sonm vill tvära mycket så måste du rida mindre åt sidan och mer framåt.
  • Har du en häst som vill gå mer framåt så måste du förstärka den sidförande skänkeln och fånga upp den med ytter tygeln.
  • Framdelen= ledande i rörelsen. Bakdelen= aldrig komma före.

För dig som precis ska börja med skänkelvikning:

Rid längst långsidan.

nybörjare.jpg

För dig som precis ska börja med skänkelvikning, eller för dig som har det svårt att göra skänkelvikning bör börja med "ett steg i taget". Detta ska ALLTID börjas i skritt.

Rid längst fyrkantsspåret. När du kommer till C eller A så börjar du samla upp hästen och få den redo. Om du rider från C, så vid H eller M / Om du rider från A, så vid F eller K ska du ta ett ledande tygeltag, gör sidförande skänkeln och låt hästen flytta sig i skänkelvikning i endast 3-4 steg räcker. Räta ut hästen igen, och låt den skritta på rakt. Sedan upprepar du övningen igen, antingen börjar du om igen, eller direkt efter när hästen fått gå några steg.

ATT TÄNKA PÅ!
  • Hjälp hästen genom att ta ett tygligt ledande tygel tag ( du kan fortsätta göra det hela tiden om det behövs), samtigt som du gör sidförande skänkeln och bromsar /rätar ut hästen på yttertygeln.
  • Hästen ska gå lugnt! Du ska kunna känna hur den förflyttar benet.
  • Tänk: ett steg i taget.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Annons:
Tin-Tin74
2009-05-17 08:39
#1

Jätte bra och tydlig artikel!!!

Jag anser att skänkelvikning ska ingå i varje ridpass på ett eller annat sätt, eftersom det är en så himla bra övning för att få hästen riktigt lösgjord.

Jag börjar med skänkelvikning så fort som möjligt i utbildningen av hästarna.

sus-sharon
2009-05-17 09:40
#2

bra!

viktigt att påpeka att man inte begär för mkt tvärning av en häst som precis tagits in i övningen.

har man ingen paddock är en skogsväg bra att öva skänkelvikning på (och annars också iofs).

medarbetare på djurskydd.ifokus

sthlmsjenna
2009-05-17 10:52
#3

#1. håller helt med! Det är absolut bra att börja så fort som möjligt med det. Jag rider t.ex alltid skänkelvikning eller sidförande rörelser på framridningen när jag tävlar dressyr. Även fast jag inte har något moment på programmet när jag ska rida sidförande rörelser. Även på framridningen när jag jag tävlar i hoppning så flyttar jag honom lite med sidförande rörelser. Dels så man känner att man har hästen med sig, melllan hand och skänkel. Och att han är alert och lyssnar.

#2. jo absolut. jag brukar öva skänkelvikning när jag rider i skogen och det kommer en sväng.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Tin-Tin74
2009-05-17 12:09
#4

#2 du kan även göra skänkelvikning längs med vägkanten. Naturen är ett av våra bästa ridhus. Inte många hästar som inte har framåtbjudning när man rider ut.

sus-sharon
2009-05-17 19:19
#5

#4 ja, det var det som var syftet med mitt inlägg; att använda sig av naturen och få en "naturlig användning" för rörelserna och övningarna, istället för att försöka kämpa i en paddock, där det kan ta lite längre tid. (obs, kan, inte måste).

jag har alltid använt mig av vägar (kant till kant) för att öva in skänkelvikning och övriga sidförande och ställande rörelser, för jag tycker det är lättare så.

medarbetare på djurskydd.ifokus

Tin-Tin74
2009-05-18 07:08
#6

#5 Okej jag missuppfattade. Trodde du frågade OM det gick att rida ute i naturen. Läste nog lite för fort, för nu såg jag hur du formulerat inlägget.Skäms

Annons:
sus-sharon
2009-05-18 09:32
#7

#6 en olycka händer så lättGlad

medarbetare på djurskydd.ifokus

Repoort
2009-05-18 19:11
#8

Verkligen bra artikel.

Nesslan
2009-05-18 22:40
#9

Bra artikel! Jag ska fortsätta att träna skänkelvikningar med Houdini på grusvägen Glad

[Zkold]
2009-06-19 01:30
#10

jag har precis börjat med skänkelvikningar på Viking han lyssnar jättebra men fick väldigt bra tips här nu!Glad

Upp till toppen
Annons: