Hälsa och skönhet

Släpp hästarna fria innan de lider utav stress

2009-07-16 17:19 #0 av: sthlmsjenna

Släpp hästarna fria, annars riskerar de att drabbas av stress. Det tror forskare från Sveriges lantbruksuniversitet i Skara (SLU) som just nu utreder hur vanligt det är med stressade hästar.

Artikel tagen från DN 2009-07-14 17:12

Att hästar kan drabbas av beteendestörningar har varit känt under flera år. Ingen har dock konstaterat exakt vad det beror på.

- En teori är att de har drabbats av nedsatt välfärd och inte fått sina behov tillfredsställda, säger forskningsassistenten Marie Eisersiö till TT.

Genom enkäter till 330 ridskolor och tränare i Halland, Västra Götaland och Örebro län hoppas forskarna kunna kartlägga förekomsten av beteendestörningar hos hästar.

Hästar är sociala och de har ett stort behov av att kunna röra på sig, till exempel genom längre promenader i hagen.

- Stängs de in i en box begränsas deras möjligheter till umgänge och rörelse och då mår de helt enkelt sämre, säger Eisersiö.

Forskarna vet inte hur utbrett det är med beteendestörningar, men långt i från alla hästar drabbas. Enligt tidigare undersökningar kan det röra sig om mellan 6 och 30 procent, beroende på vilken population man tittat på.

Den vanligaste beteendestörningen hos hästen är krubbitning. Det innebär att hästen tar stöd med tänderna mot en kant, spänner halsmusklerna och drar bakåt. Tidigare kopplade man bitandet till problem med stress, men nu finns det tecken på att krubbitningen ha orsakas av problem med mag- och tarmsystemet.

- För många blir det dock bättre när de släpps ut ur boxen, säger Marie Eisersiö.

Pressen på avels- och tävlingshästar är hög. För att värdefulla hästar inte ska riskera att skadas hålls de i många fall instängda i boxarna under längre perioder - utan kontakt med andra hästar eller promenader i hagen.

- Det sker i någon sorts missriktad välvilja och det är inte alltid bäst för hästen, säger Eisersiö.

Olika symtom på häststress

Vävning: Hästen står stilla med bakbenen och gungar främre delen från sida till sida. Orsakar förslitningar på frambenen och beror troligen på att hästen vill ut och vandra.

Boxvandring: Hästen går runt i boxen för att den har ett behov av att röra sig.

En annan form av boxvandring kan uppstå när hästen är ensam i en avgränsad hage och gärna vill till de andra hästarna. Då går den fram och tillbaka längs staketet.

Läppklapper: Hästen smackar med läpparna, vanligt under ridning. Oklart vad det beror på, men betraktas som ett nervöst beteende.

Källa: Sveriges Lantbruksuniversitet

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-07-16 19:10 #1 av: Tin-Tin74

Visst kan det vara så att hästarna blir stressade av att inte ha möjlighet att röra på sig dagligen på ett naturligt sätt.

Min ena häst led av "läppklapper" när jag fick henne för 9 år sedan.Jag har mina hästar ute så mycket som möjligt minst ca 10 tim/dag på vintren och dygnet runt på sommaren. Hon går i en hage som på vintren är 3 ha och på sommaren är 6-7 ha stor, och ja, hon har slutat att klappa med läpparna. Hon gör det bara när hon hamnar i ovana situationer och blir osäker. Hon har inte haft ett lätt liv (vanvård och misshandel) så jag planerar allt "nytt" väldigt noga med henne.

Anmäl
2009-07-16 19:13 #2 av: Linnea

jo det här har jag vetat länge. undrar när de inbitna tävlingsmänniskorna ska förstå att hästarna presterar/mår sämre när de inte får vara hästar..

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-07-16 19:22 #3 av: sthlmsjenna

#2 håller jag med om!

Tycker så synd om hästarna på anläggningen där jag står som inte får gå ut på bete för "de kan ju bli för feta". Jag tycker att man likabra kan träna hästarna varje dag och lika mycket fast de går på bete.

Låt hästen få va häst!

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-07-16 19:30 #4 av: Linnea

#3 ja man behöver ju inte ha en halvmeter högt gräs. lagom är bäst.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-07-20 13:56 #5 av: Hannybee

Jag är glad att min sköthäst får gå ute i hagen hela dagarna. :)

Anmäl
2009-07-21 01:01 #6 av: Zabbio

...och det här är nya rön? O__o Man har ju vetat i århundraden att hästar mår bäst ute! Det säger sig självt..

Anmäl
2009-07-21 13:41 #7 av: sus-sharon

#6 nej, men det behövs vetenskaplig grund för att kunna t.ex. göra ändringar i lagar och föreskrifter och det är också bra att ha när man argumenterar med människor. vetenskaplig grund har väl inte funnits innan och det är därför de tagit fram det.

uppenbarligen fungerar inte "sunt förnuft" och "självklarheter" för alla människor och då är det bra att kunna peka på sina vetenskapliga bevis.

förvånansvärt många människor verkar tro att hästarna är gjorda av glas. dessutom verkar de inte ha koll på vad hästen är för ett djur egentligen (stäppvandrande bytesdjur, gräsomvandlare.. ja, du vet..)
för såna människor behövs den här typen av studier och för såna människor är det här nya rön, ja.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.