Kategori 1

Träningsvecka - Hoppning

2009-08-02 12:24 #0 av: sthlmsjenna

Träningar och träningsveckor kan vara rätt svårt att lägga upp. Vad ska man tänka på? Vad är bra att öva på och varför? Hur får jag hästen att få en högre hållbarhet?

Att lägga upp en träningsvecka är dels för att få en högre hållbarhet och högre prestationer. Det är bra att lägga upp den vecka för vecka, så kan man variera schemat och tänka efter hur veckan som gick har varit.

Jag kommer lägga upp en artikel, 3 söndagar irad (idag är andra söndagen) med 3 olika träningsveckor. En för dressyrhästen, en för hopphästen och en för fälttävlanshästen.

Hoppning

 

hero hoppar

Sthlmsjenna och Hero på hoppträning

Hopphästen måste ha rätt muskler, bra kondition och styrka! Man får ALDRIG hoppa banor eller högre hinder flera gånger i veckan då det ger en stor skada på hästen senor och leder. Det är bland det sämsta man kan göra. Det andra som också är bland det sämsta man kan göra är att hoppa sällan, men mycket.

Något du ska göra istället är att lägga in ett variationsrikt schema med träning som innehåller bommar och ca. 40-50 cm hinder ganska ofta. Då kan du öva på att reglera hästen, anridningen, vägen mellan hinder/bommar och tempoväxlingar.

 

HOPPTRÄNINGS VECKAN

Måndag: Lösgörande arbete/Dressyr

Tisdag: Bomövningar fokuserat på distanser och linjer. Detta är oftast bra övningar för ridtravare. (Vi har även en bra artikelövning som hjälper travaren med galoppen och är en bra övning att göra på en sån här träningsdag)

Onsdag: Lättare galopp/trav jobb utomhus. Kan även varieras med ENDAST skritt på asfalt för att stärka senorna.

Torsdag: Markarbete igen. Denna gång över bommar OCH småhinder på ca. 40-50 cm. Bra träning är att träna på böjda spår, upphöjda galoppbommar, cavalleti. Tänk på att inte rida mer än vad det behövs. Om allt känns bra så behöver du inte träna så mycket på det och slita ut hästen. Öva t.ex på tempoväxlingar, svängar och sådant som kanske inte sitter ordentligt och har med "vägen mellan hindren" att göra.

Fredag: Hoppträning. Detta behöver inte menas att du ska hoppa höga banor. Du kan t.ex göra en "caprilli bana", vilket är blandning mellan banhoppning och dressyrprogram, träna stryka och gymnastikhoppning (studs t.ex). När du väl närmar dig träningssäsongen eller tävling, det är då du tränar på banhoppningen. Fokusera på tekniken.

Lördag: Longering eller tömkörning

Söndag: Klättring eller bara skritta ut som vila.

 

Det är viktigt att variera underlaget, rid inte endast i ridhuset utan variera mellan ridhuset, utevolten och ute i skogen. Det fungerar oftast utmärkt att hoppa ute i naturen då hästen oftast har en bra framåtbjudning och tycker det är kul.

För en hållbar hopphäst så krävs det mycket arbete bakom träningen. Det krävs en bra planering. Under t.ex de kalla "vintermånaderna" som Jan-Feb så kan du exempelvis lägga ner träning och fokus på din sits,balans och ridning. Därav får du bra och effektiv träning som kommer hjälpa dig långt och även om hästen inte hopptränas så mycket så bygger den upp konditionen som är en viktig punkt.

Sedan kan du försiktigt utöka träningen.

När väl tävlingssäsongen är igång så ska det mesta redan sitta. Då ska det endast vara lättare arbete under veckorna och det ska inte vara några problem att hoppa banor.

Det är viktigt att efter ett hårt träningspass och dagen efter en tävling så ska hästen inte få vila som belöning. Rid ut och jogga med den eller longera, detta minskar risken utav träningsvärk och låt sedan hästen vila dagen efter. Du visste väl att muskler byggs upp under vilan?

Ett arbetspass för en hållbar hopphäst är något som många ryttare inte har tålamod till.

Den ska gå till såhär för att du ska minimera risken för förslitningskador:

Börja med att skritta i 20 min (INTE MINDRE!).

Fortsätt sedan med att jogga fram hästen i trav och galopp på halvlånga tyglar för att sedan skritta igen i några minuter innan du börjar själva träningen.

Efter träningen så avlsutar du den precis så som du började: skritt i 20 min på långa tyglar.

Detta minskar träningsvärken för hästen då slaggprodukterna går ur musklerna.

Lycka till med träningen!

L00ttz och Excellent Charm hoppar.

L00ttz och Excellent Charm hoppar.

Nästa vecka blir det en träningsvecka för fälttävlanshästen.

 

 

 

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-08-02 22:06 #1 av: swedensess

gillar den Cool

Anmäl
2009-08-02 22:17 #2 av: L00ttz

Ska försöka göra som det står nu hädanefter ska ju börja planera vad som ska göras varje vecka.

Anmäl
2009-08-03 11:24 #3 av: Tin-Tin74

Verkligen en bra artikel!

Bra att du beskriver hur upplägget på träningspasset ska vara. Och att du påpekar hur viktig uppvärmning och nedvarvningen är. Likaså att vilan också är viktig. Och vila behöver inte innebära att hästen står i sin box den dagen utan som du beskriver en lugn tur ut i skogen i enbart skritt och kanske lite trav.

 

Anmäl
2009-08-04 15:40 #4 av: carrrrrooooo

jätte bra artikel:) jätte intressant.

Anmäl
2009-08-04 16:31 #5 av: L00ttz

Jag kommer använda alla tre sen när jag lägger ihop mina träningsveckor. =)

Anmäl
2009-08-12 10:46 #6 av: Jenniferohlson

Jättebra artiklar:)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.