Kategori 1

Sommarplågor - del 1

2009-07-24 01:18 #0 av: [hilevij]

Många tänker på sommaren som den bästa årstiden att ha häst på, det är härligt ute, man kan rida ner till sjön och bada, det är inte kallt, och så vidare. Visst finns det fördelar med sommarn, men även många plågor.

I min första artikel i serien kommer jag att skriva om det som snabbt dyker upp i skallen när man tänker på sommar - värmen. Många minskar - eller till och med lägger ner - träningen när sommarhettan är på. Var finns nöjet i att sitta och arbeta med en helt slut häst och känna hur svetten rinner i nacken på sig? Man blir frustrerad och okoncentrerad, och ridstilen blir lidande.

    Det finns två tillfällen att rida om man vill slippa hettan: På kvällen, och på morgonen. Jag rekommenderar morgonturer starkt. Kliv upp vid fyra och ta en kaffe. Dra på dig ridbyxorna och gå ut i hagen. Låter det inte härligt att kunna träna på arbetstraven och istället för konstanta motorljud endast höra hästen hovslag, frustningar och det svaga kvittrandet från fåglarna? Eller rida ut barbacka på en tom grusväg och galoppera ifatt soluppgången?

    Självklart känns det tungt att gå upp så tidigt om man inte är en morgonmänniska, men lyckan är total när man ser dem första solstrålarna tillsammans med sin fyrbenta vän. Ofta är hästarna och mer arbetsvilliga när det slipper hettan och istället tränas i en betydligt svalare luft.

    En annan sak som är superviktig att tänka på nu i sommarhettan är att vara noga med vattnet! En häst dricker mycket mer i värmen än annars!

Anmäl
2009-07-24 02:00 #1 av: Zaphix

Det trista med att rida när det är tidig morgon eller sen kväll är att jag inte vill åka ut till hästen då. Väcker upp de som bor på gården då. :\

Anmäl
2009-07-24 09:05 #2 av: Tin-Tin74

Jag föredrar nog också morgon turen pga alla dessa jobbiga mygg på kvällen, som irriterar både häst och ryttare...Skrikandes

Anmäl
2009-07-25 15:31 #3 av: emeliekarlssoonn

Jag är absolut ingen morgon människa och föredrar att rida på kvällen. Som tur är har det inte varit jättemycket mygg under kvällarna den här sommaren (inte i stallet iaf) så det har varit ganska behagligt de få ggr som jag ridit på kvällen. Myggmedel och insektsspray är toppen :P

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.