Annons:
Etiketthälsa-och-skönhet
Läst 8087 ggr
Eve
2009-07-12 16:24

Fång - inte bara en sommarplåga

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I sommartider är det många hästar som drabbas av fång. Men det är inte bara gräset som framkallar detta plågsamma tillstånd.

Fång är en åkomma orsakad av bland annat för mycket socker i gräset när hästen går på bete. Andra utlösare kan vara fel utfodring, för hård ansträgning eller vid upprepade kortisonbehandlingar.

Efter en förlossning kan hästen få fång om inte efterbörden har kommit ut som den ska. Stoet får då livmoderinflammation och smärtan sätter sig i läderhuden i hovarna.

Överansträgning är dock ovanligt i dagens läge, men förekommer ibland.

Vid fel utfodring kan fång förekomma om…

  • Snabba foderbyten har förekommit. En häst behöver alltid vänja sig vid nytt foder. Därför är det viktigt att ge lite i taget och öka succesivt.
  • Hästen har släppts på näringsrikt bete utan invänjning först. Precis som med fodret behöver även gräset vänjas in. I början av en betesperiod är det inte ovanligt med galliga ben och svullna lymfkörtlar. Detta är slaggprodukter som lägger sig, men försvinner när hästen rör på sig och få utsöndra saliv. Detta är dock ofarligt.
  • Hästen har fått för mycket kraftfoder.
  • Gamla hästar tuggar sömre är yngre och ämnesomsättningen är sämre. Även detta kan utlösa fång.
  • I slutet av betessäsongen när gräset är nerbetat äter hästen växter och annat den tidigare har ratat.

Smärtan sätter sig i hovarna då hållfastheten i lamellagret är försämrat. Symptomen visas inom 24-48 timmar och kan delas in i olika grader av hälta. 1 är mycket mild, här står hästen och trampar med alla fyra benen för att belasta så lite som möjligt på vardera hov. 4 är den värsta graden av hälta. Här har hästen mycket ont och står vanligtvis i en klassisk fångställning med bakbenen under sig för att avlasta hovarna så mycket som möjligt.

Symptomen är ofta tydliga.  Vad man ska kolla efter är hälta, förhöjd puls i benen (sätt ett finger mellan kotan och kronranden och tryck, här känner man pulsen bra om den är förhöjd), och feber (en häst ska som människan ha en kroppstemperatur mellan 36 och 37, sedan varierar detta naturligtvis från häst till häst).

**Åtgärder vid misstankar av fång.

**

  • Ta ut en veterinär som konstaterar att det är detta hästen lider utav.
  • Veterinären skriver ut smärtstillande, t.ex Metacam. Medicinen ska ger oralt dagligen i 10 dagar, sedan vara utan i två dagar för att se om symptomen finns kvar. Har hästen fortfarande ont påbörjar man en andra omgång av medicinering av samma dos.
  • Ta av skorna på hästen och verka ner tårna. När man tar av skorna minskas trycket på hovarna och spänningen släpper lite. När man klipper av tårna har hästen lättare att "rulla över" när den går och då minskar smärtan, hästen får det lättare att avbelasta hovarna. Den andra orsaken till att man klipper av tårna är att hovbenet ska växa i takt med hovväggen.
  • Ställ hästen på mjukt underlag. Antingen i en box (med torv eller spån) eller en liten hage i storleken av en box som även den är torvad eller åtminstonde mjuk. Se till att hästen inte kan äta gräs. Om hästen står ute i hage, se till att den har tillgång till skugga. I gassande sol får den mer ont.
  • Låt hästen äta ett par kilo hö om dagen (rekommenderat av veterinären), gärna hö med låg mängd smältbartråprotein per kg hö. Efter ett par dagar kan hästen få fri tillgång på halm för att ha något att göra. Halm har knappt något proteininehåll över huvud taget.
  • Se till att hästen hela tiden har vatten och holl koll så att den dricker. Att den kissar och bajsar lite under konvalecenten är inte konstigt, eftersom att den knappt äter något.
  • Undvik kraftfoder.

Efter ett fånganfall blir hsten aldrig helt återställd igen. En fåpnghäst är alltid en fånghäst och det krävs mycket skötsel och omvårdnad för att hålla hästen ifrån att få ytterligare ett fånganfall. När hästen väl har blivit drabbad kommer den lätt tillbaka. Att låta hästen gå med munkorg när den betar förhindrar den att äta för mycket gräs. Munkorgen fäster man snabbt på grimman runt mulen.

Hovbensrotation

Om inte åkomman behandlas mycket noggrant, eller om man inte upptäcker sjukdomen kan den övergå i hovbensrotation. Hovbensrotation har fatiskt ingenting med hovbenets vinkel att göra, som man kan tro på namnet. När man kollar efter denna åkomma mäter man avståndet mellan hovbenet och hovväggen, är avståndet längre nedtill än upptill ställer man diagnosen. Detta kan man endast se med röntgenbilder.
Det som har hänt är att bovbenet har släppt sitt fäste via lamellagret i hovväggen. För att rehabilitera detta måste man kapa tån (men aldrig underifrån, då riskerar man sulpenetrering) och sänka trakterna (bakre delen av hoven) till den höjd hästen verkar vilja ha dem i.

Hovbenssänkning

En annan åkomma som kan förekomma om man har otur är hovbenssänkning. Här har lamellagret tappar sitt fäste helt från hovväggen. Hovbenet har alltså tagit en lägre position i hovkapseln. Hovväggen har tryckts uppåt och för att åtgärda detta gäller det att avlasta hovväggen och därmed lamellagret för att hovväggen ska ha en chans att återigen söka sig nedåt och ta fäste i lamellagret. Så länge hovväggen är avlastad ska hoven läka utav sig själv.

_________________________________

Eve - Sajtvärd för Weight pull iFokus

Annons:
PillanN
2009-07-12 17:22
#1

Mkt bra artikel,lättlästa fakta!

Upp till toppen
Annons: