Kategori 1

Träningsvecka - Dressyr

2009-07-26 16:47 #0 av: sthlmsjenna

Träningar och träningsveckor kan vara rätt svårt att lägga upp. Vad ska man tänka på? Vad är bra att öva på och varför? Hur får jag hästen att få en högre hållbarhet?

Att lägga upp en träningsvecka är dels för att få en högre hållbarhet och högre prestationer. Det är bra att lägga upp den vecka för vecka, så kan man variera schemat och tänka efter hur veckan som gick har varit.

Jag kommer lägga upp en artikel, 3 söndagar irad (idag är första söndagen) med 3 olika träningsveckor. En för dressyrhästen, en för hopphästen och en för fälttävlanshästen.

Dressyr

Dressyr hästen måste ha mycket energi och viljan att jobba. Man kommer inte komma långt utan detta. Tricket för upplägget är att det ska vara variationrikt. Visst kan det hända att man rider runt i ridhuset varje dag och detta gör inte bara dig uttråkad utan även hästen.

Såhär kan upplägget se ut för en dressyrvecka...

DRESSYR TRÄNINGSVECKA

Måndag: Lättare arbete med lösgörande arbete. Fokusera på att hästen lyssnar och svarar på dina hjälper.

Tisdag: Fortsätt med lösgörande arbete. Men kör ett lite hårdare träningspass än dagen innan.

Onsdag: Jogging i trav och galopp för omväxlingskull och för att lösgöra. Ett tips är att longera.

Torsdag: Dressyrarbete

Fredag: Dressyrarbete

Lördag: Galoppträning

Söndag: Vila med endast skritt.

Det är som sagt viktigt att variera träningen. Variera med att tömköra och longera ibland. Det är även bra för dressyrhästen att hoppa lite lättare övningar, det blir som ett gymnastikpass.

Galoppträningen som är uppsatt på detta schema på lördagen är väldigt nyttig och effektiv. Dels för att det ger dig och hästen ofta en bra framåtbjudning och de flesta hästar uppskattar att galoppera och intervall träna ute i naturen.

När vi ändå pratar om att vara ute i naturen så är det bra att lägga in en dag, varannan vecka då ni går ut och klättrar. Klättring är jättebra för bakdelen och bygger upp bakbensmuskler. Och det är ju det största och bland de viktigaste punkterna i en dressyrhäst då den ska bära alltmer vikt med bakdelen.

När ni tränat intensivt i några veckor och det går bra och framåt så måste hästen få lite vila. Men det behöver inte betyda att hästen bara ska stå och du inte ska rida alls. Lägg in några veckor per säsong då ni bara skrittar och ingen annat.

Lycka till med träningen!

bild2.jpg

Nästa vecka blir det en hoppträningsvecka!

 

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-07-27 00:11 #1 av: swedensess

bra och intressant, längtar tills nästa kommer =)

Anmäl
2009-07-27 01:34 #2 av: sthlmsjenna

kul att du tyckte om artikeln :)

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-07-29 12:36 #3 av: Mangis

Studs, Cavaletti och tömkörning är andra exempel på bra övningar som stärker ryggen och bakdelen på hästen, om man vill variera sin träning lite mer. Likaså arbete på kuperat underlag för den som vill spendera mer tid utomhus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.