Annons:
Etikettkategori-1
Läst 12667 ggr
[Zkold]
2009-08-05 00:23

Hästskon

Här kommer en artikel om skorna vi har på våra kära travare. Det finns så många olika sorter och olika tillbehör till just skon. Då jag själv är intresserad av att någon gång bli hovslagare så tänkte jag dela med mig av lite fakta till er.

Hästskor används som ni redan vet för att skydda hästens hovar mot slitage.

Redan under antiken använde man till en början ett slags sandaler av läder eller bast och senare av järn som bands fast under hovarna. Man tror att hovbeslag av järn som spikades fast i hoven med söm började utnyttjas först på 300-talet e.Kr.

I sverige tycks hästskons uppgift från början ha varit att vintertid ge hästen ett säkrare fäste på is och hal mark, det äldsta funna nordiska hovbeslaget som är från 700-talet är därför isbrodden, en halvcirkelformig järnplatta med en tagg på undre ytan och i ändarna utsmidd till långa spetsar, som slogs genom hornet i tåväggen och böjdes.

Den vanliga hästskon inom dagens hästsport tillverkas av järn, men inom travsporten förekommer lättare metaller och andra material samt mängder av andra typer och modeller. Det finns även specialskor till hästar med olika sjukdomar i sina hovar som exempelvis PG-skon som har en platta under hovens mittenparti. Hästskor används även tillsammans med olika typer av sulor.

Varmskoning

Varmskoning anses vara det ursrungliga sättet att sko en häst med.
Detta innebär att man använder sig av fabrikstillverkade skor med långa sidor som efter att ha smitts och tillpassats till hoven kapas till en bra längd. Använder man skor med tå eller sidokappor så bränns de in i hornet på hoven för att skon ska sitta stadigt.
Det negativa med varmskoning är att det tar lite längre tid och det krävs mycket utrustning och verktyg bl.a. då en ugn. Sen är priserna lite högre då det krävs lite mer av hovslagaren att göra en varmskoning än att göra en kallskoning.
Sen luktar det ju som brännt hår, inte så gott. Men med tanke på resultatet så spelar det ju inte någon roll.

Kallskoning

Kallskoning är lite vanligare än varmskoning, och många ej utbildade personer skor själva och åt andra då det anses vara betydligt lättare än varmskoning. Se upp med detta! Välj en hovslagare som vet vad han/hon gör och har utbildning.
I travstall så anlitas sällan en hovslagare då det ofta finns minst en person i stallet som av vana "slår på skorna" på hästarna.
Kallskoning funkar precis som det låter, hästen skos med färdiga skor som tillpassas genom att man slår på dem mot städet.
Det positiva med kallskoning om man jämför med varmskoning är att det är billigare och det går oftast betydligt snabbare.

Olika typer av skor, det vanligaste för travaren

ridsko

Ridsko i järn med broddhål

aluminium
_
Aluminiumsko, typisk sko för travhästar
som går på travet då den är väldigt lätt.
_

PG-sko
Den sk. PG-skon. _Hästskon funkar 
som stötdämpare. De består av en
aluminium platta som täcker hela hoven.
Ovanpå det sätter man ett nytt
gummiskydd 1-1.5 cm tjock som skruvas
på direkt på aluminium plattan.

Old mac sko

Old Macs/easyboots. Dessa skor kan hjälpa till
att förebygga bla reumatism, frakturer,
skadade sulor, hovbölder och balltramp bra
som tappsko- ersättning. Ganska dyra dock.
Finns att köpa te.x. på Hööks._

Detta var några exempel på skor, finns såklart himla måånga olika typer av skor och specialskor till t.ex. westernhästar och islandshästar m.m. Dessutom skor med eller utan tåkappa/tåkappor. Sen finns ju alla skor i olika storlekar såklart och det håller nog din hovslagare koll på.

Jag måste bara nämna att när jag praktiserade i Nybro Häst och hund så kom det ibland in en gammal gubbe på över 80 år som alltid pratade om sina ardennerhästar som han har. Han själv är frisk och kry och man kan tro att han är högst 65 år. 
Han pratade en gång om att ta med gamla hästskor från "hans tid" för att visa hur de såg ut. Och mycket riktigt så kom han en dag med en ica-kasse med gamla oanvända ardennerskor som vi fick av honom.
Vi fick två vinterskor var, Karin och jag med broddar på som mer såg ut som farliga spetsiga spikar och två sommarskor. Det är först som då man inser hur mycket hästskon har utvecklats och gör det hela tiden. Det var så roligt att se!

Källa: www.wikipedia.se

Annons:
CelsiusT
2009-08-05 01:04
#1

Bra artikel!! =)

Tänkte det du skrev om easy-boots att dom är dyra, det är dom verkligen, men de är å andra sidan en engångssumma för dom håller väldigt länge. En häst som går med vanliga skor måste ju skos varannan månad och på bara några månader är man lätt uppe i summan för ett par easy-boots (visserligen måste man fortfarande verka men det brukar kosta hälften så mkt som skoning).

Medarbetare på westernridning.ifokus

Tin-Tin74
2009-08-05 06:25
#2

Bra artikel!

Som #1 skriver så är visserligen "Old Mac" dyra i inköp men i det långa loppet så blir de billigare faktiskt. Har ett par till mitt hbl-sto som är lite knepig att sko vanligt. Använder dem enbart när hon rids och har haft dem i snart 2 år. De är ett mycket bra alternativ för den som vill låta sin häst vara barfota men måste ha skor. Dock är de ganska klumpiga. I början var det även ganska besvärligt att sätta på dem, men med tiden får man in 'snittsen'.

Upp till toppen
Annons: