Annons:
Etikettkategori-1
Läst 6106 ggr
sthlmsjenna
8/16/09, 1:54 PM

Året runt med hästen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ett helt år med en häst är väldigt roligt, men det är mycket jobb som ligger bakom ett lyckat år.

Januari

Att hästintresset kan sättas på prov under de kalla vintermånaderna är något de flesta varit med om. Det är mörkt ute, kan vara mycket snö, hästen får styltor, vattenledningarna fryser och man själv måste ha på sig varma kläder.

Många väljer även att vaccinera sina hästar under Januari månad. Och medans hästen vilar i samband med detta, Så är det bra att lämna t.ex sadeln för omstoppning.

Det är även nu god tid att sätta upp mål för året som precis kommit. Gör upp en plan över vad som är nästa steg i hästens utbildning och vad ni har som mål att åstadkomma.

Februari

När snön brukar va som mest under Februari är det smart att ta med sig en hovkrats vid ridning/körning så att du lätt kan kratsa bort snön som packats. Nu ska man även passa på att tolka, galoppera i nysnö och kanske tillochmed åka släde?

Många hästar brukar komma in lite tidigare än vanligt under de mörka vintermånaderna, och spenderar då mer tid i stallet än ute. Se därför till att det är god ventilation i stallet.

Mars

Nu är det läge att se upp för isfläckar i hagen och på ridstigarna. De är som värst under snösmältningstiden.

Hårfällningen kommer igång nu när solen börjar titta fram lite mer. Borsta gärna av din häst varje dag om den fäller mycket, helst utomhus då fåglarna brukar använda hästhåren till sin bobyggnad. En del hästar mår dåligt när de fäller. se till att låta dem vila då från träning i någon vecka.

Det är även bra att börja ge hästen B-vitamin nu när våren kommer. Det hjälper vid t.ex hårfällning.

April

Dags att planera sommaren aktiviteter. Det brukar vara mycket på gång under sommaren: ridläger, långritter, bygga sommarhagar, tävlingar osv. Det är bra att planera allt i god tid så man inte glömmer något eller behöver stressa.

Nu när det börjar bli lite varmare om dagarna så är det god läge att låta hästen gå utan täcke och vädra sin päls. Det är inte så jobbigt att borsta bort den där leran som hästen får på sig när den rullat sig. Om hästen blir väldigt dammig så är ett bra tips att blöta en handduk och dra den över hästen när du borstat klart. Då försvinner dammet.

Man bör också städa upp i och runt om sommarhagarna inför betessäsongen.

Maj

Årets viktigaste avmaskning bör ske några dagar innan hästarna släpps ut på bete. Ordna med vatten och saltstenar till beteshagen och se till att ni har extra utrustninge ifall t.ex stängslet skulle gå sönder.

Nu är det även läge att börja se över all utrustning. När det är varmt och fint ute så är det som bäst att tvätta och göra rent all utrustning då det torkar snabbt i solen och värmen.

Juni

En del hästar går ut på bete nu. Andra fortsätter att träna och åker iväg på ridläger och sommarkurser som oftast börjar under denna månad. Om du tar med dig din egna häst så är det viktigt att du tar med dig eget kraftfoder och hö då hästen mage är väldigt känslig och det tar 3 veckor för den att vänja sig vid nytt foder.

Tänk på att börja vaccinera mot botulism redan nu (ifall hästen inte är vaccinerad mot det redan för iår) så hästen får ett fullständigt skydd inför hösten utfodring.

Juli

Det är viktigt att se till att alla hästar får en god tillsyn under t.ex sommarbetet. Vanliga små sår kan lätt utvecklas till stora vätskande sommarsår om flugorna kommer åt dem, de lägger också gärna ägg i såren! Rådgör gärna med veterinär ifall du är osäker.

Passa även på att bada med hästen om tillfället ges. Nu när dagarna också är riktigt varma så är det bästa att rida tidigt på morgonen eller på kvällen.

Man bör även passa på att städa och högtryckstvätta hela stallet nu när det är tomt. Passa även på att måla om, ifall det behövs. Båda åtgärderna är bakteriedödande och gör det även till en trevligare atmosfär i stallet.

Augusti

Nu kommer de flesta hästarna in från betet. Om hästen bara har fått vila eller inte blivit så mycket tränad i sommar så är det viktigt med igångsättning. En igångsättning ska alltid börja med en 4 veckors skritt period.

September

Om du vill delta i Hubertusjakten i november så är det högtid att börja träna kondition med hästen nu. Klättring och successivt ökande galoppass förbättrar hästens styrka och lugnkapacitet.

Oktober

Om din häst tränas regelbundet och får tjock och lång päls så är det läge att klippa den nu.

Nu kan det även börja bli jobbigt att ta sig upp ur sängen och åka till stallet när hösten börjar komma och det mestadels bara regnar. Men det är bara att bita tag och åka ut till stallet, det är det här som hör hästeriet till. "Det finns inget dåligt väder, bara olämpliga kläder!"

November

Har du tränat och vill delta i Hubertusjakten? Den brukar utav tradition oftast ridas den 3:e November varje år till minne utav Hubertus den helige, en franskisk biskop som levde på 700-talet och som är jägarnas skyddshelgon.

Något du bör tänka på är att se upp för dåligt underlag när nattfrosten slagit till. Ett tips är att kratta ut ojämnigheter på ridbanan och i rasthagen för att undvika att hästen vrickar sig.

December

Hästen spelar en stor roll i vårt Lucia och Julfirande. Både Lucia och tomten kommer oftast åkandes med häst och släde.

Gör julfint i stallet och julpynta lite. Tänk bara på att inte använda något utav glas och sådant som är ätbart för hästarna bör hänga på betryggande avstånd från hästarna.

50.JPG

Ridtravarna Atrium Lime och Big Hero på en julritt på julaftons morgon.

Källa: Att leva med häst

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Annons:
swedensess
8/16/09, 2:43 PM
#1

lite små kul att läsa tycker jag och bilden var söt Kyss

Tin-Tin74
8/16/09, 2:57 PM
#2

Väldigt bra skrivet!

(Så söta ni är på bilden!)

Cecettan
8/17/09, 1:20 AM
#3

Åh, vad jag längtar till stallet nu! ^^

carrrrrooooo
8/17/09, 10:13 AM
#4

jätte bra skrivet:) jag älskar alla artiklar som skrivs här på forumet:) det är så härligt att bara kunna sätta sig ner och läsa.. men jag tänkte på den där Hubertus jakten var brukar den hålla till? jag vill delta i den:)

sthlmsjenna
8/17/09, 11:13 PM
#5

#4 Hubertusjakter brukar arrangeras utav olika ridsportsföreningar/ridskolor runt om i landet.

Sök på internet eller fråga närmsta ridskola om de vet något om det. :)

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Upp till toppen
Annons: