Annons:
Etikettövningar
Läst 6615 ggr
Tin-Tin74
2009-08-10 09:42

Lösgörande meditation

Många travare är ofta stressade och väldigt stela. På Hippson.se hittade jag en övning som är väldigt bra att jobba med. Även stressade ryttare har stor nytta av denna övning.

Övningen går ut på att man 'joggar' runt varv efter varv och automatiskt byter riktning. Eftersom övningen är så repeterande blir det nästan som meditation för en stressad häst.

Rid i exempelvis vänster varv, lägg en 15-metersvolt mitt på kortsidan och rid därefter en noggrann hörnpassering. När du närmar dig mitten på långsidan lägger du en volt tillbaka, rider en hörnpassering i det nya varvet och lägger återigen en 15-metersvolt på kortsidan. Rid igenom nästa hörn och lägg en volt tillbaka i mitten på långsidan. Upprepa samma sak ytterligare några varv.

Rids i trav
Den här övningen kan man rida i trav, antingen med lättridning (glöm inte att byta sittben!) eller nedsittning, i ungefär 10-15 minuter. Rider du längre än så riskerar du dels att hästen blir uttråkad, dels att den blir trött eller slarvig så att de böjda spåren börjar slita på senor, leder och ligament.
Den här typen av ridövning passar bra att lägga in efter den allra första uppvärmningen men innan det verkliga arbetspasset kommer igång. Den är lösgörande och alla de upprepade men förutsägbara svängarna lugnar ner en lite stressad häst (eller ryttare!).

Gärna rund i formen
Syftet med övningen är att häst och ryttare ska mjukna och slappna av, så rid den i ett lugnt tempo utan någon direkt press. Hästen får gärna vara lite låg och rund i formen, utan att ramla ner på bogarna.
Efter cirka tio minuter är förhoppningsvis både du och hästen koncentrerade, avslappnade och redo att ta er an dagens utmaningar!

Lösgörande meditation.jpg

Källa: www.hippson.se

Annons:
Zaphix
2009-08-11 00:57
#1

Jättebra övning, måste jag testa. Tack!

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Thorsson
2009-09-13 18:54
#2

superbra! Ska absolut testa den! :)

Upp till toppen
Annons: