Krönika

Krönika: ridtravare ska inte galoppera! eller?

2009-08-30 17:32 #0 av: sthlmsjenna

Stockholmsjenna stötte på fördomar mot ridtravare som galopperar en morgon i stallet. För ridtravare ska ju inte galoppera! Eller vad säger ni?

Har ni sett ridtravare som galopperar? Det hoppas och tror jag att de flesta har gjort. Jag menar, det ligger väl i hästens natur att de kan galoppera?

73 - Kopia.JPG

Idag följde jag med min medryttare till stallet för att visa henne allt nytt (vi har flyttat till ett annat stall,fast på samma anläggning). Så medans hon red Hero satt jag på en stol vid kanten utav ridbanan och tittade. Jag älskar att se andra rida min häst och se lyckan och utvecklingen.

Så där satt jag och filosoferade om Hero's snygga passage han gjorde i fredags (ja! han gjorde det! Glad) och hur han skulle kunna bli ÄNNU bättre, när en tjurig tant som stod i vårt förra stall säger till mig: "Åh, vilken kämpe han är!"

Jag vaknar upp ur mitt tänkade och kollar på henne frågande: "en kämpe? vadå?" trodde helt att jag hade missat något som hände när medryttaren red. Så säger hon: "ja, att han galopperar." Det stod helt still i mitt huvud! att han galopperar? det kan väl alla hästar? tänkte jag och det enda chockade jag fick fram var: "eh, jaha?" och jag såg nog ännu mer chockad ut. "Ja, han är ju avlad för trav, då ska han inte galoppera. Han har ju svårt att galoppera, det är inte naturligt" så hon och började gå. Jag höll på att skratta inombords "Nehe?" svarade jag medans hon bara gick.

Så det är alltså inte naturligt att en häst som är avlad för en speciell inriktig/gren kan galoppera. Då måste de flesta travhästar vara helt onaturliga, konstigt att de ens får vara hästar då.

57.JPG

Han galopperar, han är helt onormal!

Och vadå svårigheter att galoppera? Jag förstår att många ridtravare kan ha det när de inte har rätt muskler för det och inte är tränade på rätt sätt. De har ju faktiskt lärt sig att de inte får galopperna när de travtränas. Men säkert majoriteten utav travarna som blivit ridhästar är sådanna som galopperade istället för att trava eller inte sprang så snabbt i traven. Och det är väl snarare naturligt än onaturligt att en häst kan galoppera. Travarna är väl inga missbildade mongon som är helt jäkla handikappade.

Usch, där rök det, jag var riktigt förbannad! VARFÖR ALLA DESSA FÖRDOMAR MOT RIDTRAVARE? Jag vet och förstår att många ridtravare kommer i fel händer, och att många som skaffar en ridtravare kanske inte har kunskapen att utbilda hästen. Ridtravarna är ju faktiskt billiga hästar. Men fördomarna har väl gått för långt om man inte tror att de kan galoppera alls som vilken häst som helst?

Jag har lust att skapa någon "ridtravar galoppdag på täby galopp", så kan alla som har varmblodiga travare gå ut och galoppera för allmänheten. Fast sen började jag tänka på en sak: hero galopperar bra för att vara en travare, han har ofta en samlad och 3takig galopp nu förtiden och är mycket reglerbar i galoppen. Ökar, minskar, mellangalopp, arbetsgalopp osv kan han och gör fint. Det enda han har problem med är fattningen. Och det är ju lätt att fixa med mycket träning. Kan det vara det som hon tycker är onormalt? Men man kan väl inte säga att han är en kämpe för att han har en bra gångart?

Nej, jag kände mig riktigt förnedrad när hon sa så till mig och flinade efteråt. Fick känslan av att hon tyckte att vi som rider på travare plågar dem för att de inte ska behöva galoppera, för att de inte föddes som vad hon tycker är normala hästar (som hennes varmblodiga häst/halvblod som står och hoppar på stället i galoppen med huvudet högt upp i luften och kastar av sin ägare var och varannan dag och springer hem själv till stallet).

Jag vet inte om det kan ha med avundsjuka att göra eller kaske okunskap eller att trycka ner mig (hon är känd för att göra det) ? Men det spelar ingen roll, det gjorde mig riktigt förbannad! Och det är så jäkla synd att det finns sådanna tankar och föredomar mot våra ridtravare, för de är bra ridhästar!

Så för er som har ridtravare som går bra i dressyr,hoppning, terräng och de "vanliga" ridgrenarna. Ut med dem nu så får vi se till att fördomarna slopas bort!

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-08-30 18:25 #1 av: Snurrii

Ridtravare har precis som alla andra hästar 3st "grundgångarter". Skritt, trav och galopp. Så att påstå att en travhäst INTE ska galoppera är ju helt åt hellskotta enligt mig. Att en travhäst inte ska trava är för att den inte får galoppera i travlopp. (Om den nu ens tävlar i trav) Men det Betyder att hästen inte får galoppera på banan i ett travlopp. Men betyder inte att travhästen ALDRIG får galoppera...?! En häst som aldrig heller gått på travet har ju såklart en bättre galopp naturligt då den har mulskler uppbyggt på ett annat sätt än en häst som går/gått på travet. Men det går naturligt vis att finslipa med tiden.

Och jag vet hur det känns lite ändå. När jag har tvälat russ (som folk vetat om att jag tävlar i trav) ska hopptävla eller liknande för jag ofta frågan "Kan han/hon galoppera?". JA?! Varför skulle han/hon inte? *morr*

Det du kan göra är att förklara för henne sen är det upp till henne att byta åskikt eller inte. Antagligen är hon väldigt okunnig när det gäller varmblod/trav/ridtravare.

 

 

Anmäl
2009-08-30 18:31 #2 av: swedensess

fy vad arg jag hade blivit om hon hade sagt så till mig Skrikandes

nästa är då jäklar ska jag ta och tävla, så att alla ******* fattar att ridtravare kan göra samma saker som deras "ricktiga" hästar Obestämd

Anmäl
2009-08-30 21:42 #3 av: Mangis

Det finns gott om fok med fördomar. På Falsterbo mötte vi mest positiva människor, men även en tant som utbrast "låt dem trava framför vagnen istället - det är det de är avlade för". Som om en dressyrhäst inte mår bra av att hoppa, eller en hopphäst inte ska ridas ut o.s.v. Hästar mår bra av variation, det vet de flesta som är någorlunda insatta i debatten om hästens bästa.

Framför allt gillar jag det här du skriver: Men säkert majoriteten utav travarna som blivit ridhästar är sådanna som galopperade istället för att trava eller inte sprang så snabbt i traven. Lysande! Utan någon form av statistik så känner jag direkt att det är mycket troligt. Sedan finns det ju även travtränare som galopptränar sina hästar (uppsuttet).

Galopp på täby finns det fler i ridtravarföreningen som är intresserade av, det brukar komma upp en tråd på vårt forum ibland. Sedan har vi ju våra defileringar, där vi i alla fall kan visa travarfolket hur fint deras hästar kan galoppera efter om skolnaing. Det är en hur cool upplevelse som helst att rida framför en travdefilering i vägvinnande galopp på Solvalla travbana!

Anmäl
2009-08-30 21:54 #4 av: Zaphix

Fast det finns många travare som faktiskt har problem med galoppen, stora problem. Och det ligger oftast inte i travares fysiska förutsättningar, utan att de i hela sin karriär bara fått trava och blivit avbrytna såfort de försökt ta galopp.

Hade en häst i stallet förut som hade haft en lång travkarriär och sedan blivit ridhäst. Han hade väldigt svårt för galoppen. Hans huvud var verkligen programmerat för att trava och inte gå över i galopp. Så vanan kan nog vara väldigt svår att bryta för många hästar. Helst om de kanske inte haft de snällaste tränarna på travet.

Anmäl
2009-08-30 22:26 #5 av: Tin-Tin74

Just nu sitter jag med ett annat gångarts problem. Mitt sto travar inte Förvånad utan väljer istället tölt. Däremot har hon inga problem alls med galoppen. Den är jätte balanserad och fin. Att hon töltar tror jag beror på att jag inte har ridit henne på snart ett år pga min ryggskada, och att hon har tappat lite bärande muskler. (Sen har jag fått veta att tjejen som har motionerat henne åt mig den här tiden har valt att 'passa på' att tölta nu när hon fick tillfälle att rida en töltande häst)

Jag håller verkligen med om att fler måste ut och visa upp sina fina ridtravare på tävlingar, pay n' jumps, pay n' ride, osv

Ju mer vi visar upp våra hästar desto fler borde inse att fördommarna inte stämmer.

Anmäl
2009-08-30 22:56 #6 av: L00ttz

det är som att hon äsger att galoppörer inte ska kunna trava dom e ju avlade för att galoppera :P hur funkar det liksom? ne jenny vi tränar på och visar dom där snobbiga människorna va travare faktiskt kan göra =)

Anmäl
2009-08-31 01:06 #7 av: dundeer

Å va less, Klart ridtravare ska få Galoppera! Jag Praoa i ett travstall i höstas, alla deras hästar var inridna till fullt, Ett tränings pass för dom kunde vara en Lång galopp i skogen, Ja mena dom Springer inte sämre för de, De gäller väl Bara att kunna hålla hästen i trav på Banan. En av hästarna där värmdes inte upp framför vagn innan lopp utan han reds dressyr för att värma upp och han vann ofta. De är Väl inga problem, Hästar ska få Galoppera så äre de bara :)

Anmäl
2009-08-31 12:15 #8 av: [Zkold]

Bra skrivet! Håller med i varje ord.
I vårt stall har fördomar försvunnit mot travare en hel del då vi har två travare som går jättebra i galopp och för övrigt också.

Go travare!

Glöm inte min blogg om min unghäst Prick --> www.rebeccaskold.com

Anmäl
2009-08-31 13:20 #9 av: sthlmsjenna

#8 va skönt att fördomarna försvann. På vår anläggning är det 7 stall + lösdrift och ca. 170 hästar på gården. Alltså mycket hästmänniskor. Och mestadels halvblods och tävlingsfolk.

 

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-08-31 13:25 #10 av: L00ttz

#9 och typ mest dressyrfolk :P

Anmäl
2009-08-31 13:38 #11 av: sthlmsjenna

#10 ja verkligen. som tycker typ att om du inte har ett biffigt halvblod som går msv eller svår dresssyr så är du en looser.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-08-31 13:40 #12 av: L00ttz

#11 haha ungefär men du slår ju dom ändå i dressyr så :P

Anmäl
2009-08-31 14:06 #13 av: Kickilu

Bra artiklel. Har själv två ridtravare och jag galopperar på båda utan problem. Den ena tar inte galoppskänkeln klockrent men han galopperar gärna och fint.

Anmäl
2009-08-31 15:27 #14 av: Linnea

jag har länge velat ställa upp i en galopptävling för travare på jägersro.. får väl ordna en sån nån gång..

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-08-31 18:01 #15 av: Snurrii

#11 låter som att jag inte kommer att ligga på plussidan på ekeby alltså! :P

Anmäl
2009-08-31 18:19 #16 av: sthlmsjenna

#15 njaa, de kan vara rätt svårt. :P

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-08-31 19:51 #17 av: fridak

när vi fick en ny travare i stallet så var en kommentar från en "halvblodsmännska" "åh nej inte en travare!". hon sa det i stallgången till mig när jag stod och borstade på travar-roger.

nu var det inte ridmässigt sätt hon menade "åh, nej!", utan vi har haft en annan travare som har varit lite 'speciell'.

Den travaren hade infriat alla hennes förväntningar/fördomar mot travare, för han kan vara rent elak mot de andra hästarna och är hård i huvudet och har troligtvis blivit det på travet för annars hade han varit en nervig liten fjanthäst.

Anmäl
2009-08-31 22:38 #18 av: Hannybee

Det där var inge snällt sagt av den tanten... Oskyldig

Om alla varmblod från början hade tränats att vara ridhästar så hade de förmodligen varit lika bra (om inte bättre!) än alla halvblod och andra ridhästar. Visst, kanske avlade för att trava men det är ju träningen som gör att de just travar och inte galopperar på V75! Förvånad När en travhäst kommer från banan har han lärt sig att det är förbjudet för honom att trava!

Bra att någon tar upp det här! Skrattande

Anmäl
2009-08-31 23:05 #19 av: Mangis

Nja, alltså, vi får ju inte glömma att det inte bara är träningen utan även avel som gör en del travare travsäkra. Därmed inte sagt att de inte går att galoppera på. Alla har ju galoppen, men mer eller mindre balanserad. Men det finns helt klart blodslinjer som är mkt travsäkra (och därmed har de även svårare för galoppen).

Anmäl
2009-08-31 23:08 #20 av: Hannybee

#19 Joo, iofs, men det finns också "vanliga" hästar som kan ha svårt för att galoppera.

Anmäl
2009-09-01 23:03 #21 av: Mangis

#20 Helt sant. Kanske inte av samma anledning, men ändå.

Anmäl
2009-09-02 12:32 #22 av: mmiiaa

Jag blir så arg när jag läser eller hör om sånt! jag har jobbat mkt i travstall där en av träningsmetoderna är  galopp intervaller och visst att endel kanske har svårare för den 3 taktiga galoppen men all kan galoppera!

Min kompis å hennes travare på bilden :)

Anmäl
2009-09-03 03:10 #23 av: Missim

Många (även här inne tydligen) glömmer eller verkar inte veta att det oftast inte alls är förbjudet för travarna att galoppera även när de är i travträning. Att de inte får galoppera i loppen stämmer givetvis - men i träning är det mycket vanligt att hästarna rids i galoppintervaller i djup sand. Det sliter betydligt mindre för en häst på ben och leder att galopptränas än att travtränas...

Lutfi "Ludde" Kolgjini, Stall Adielsson, Flemming Jensen och många, många fler tränare lägger in galopp-pass på för sina hästar.

Commander Crowe går i princip enbart galoppintervaller sedan flera månader tillbaka, Järvsöfaks är en annan som stundtals är mycket riden i både trav och galopp.

Så många hästar fungerar betydligt bättre på banan när de har fått galoppintervaller. De flesta hästar vet vad de ska göra på en travbana ändå... Sedan finns det förstås den gamla stammen travtränare som anser att galopp är dåligt. Jag har dock under mina snart tio år som hästskötare i olika travstall aldrig lyckats träffa någon sådan.

 

Jag har ännu inte ridit någon häst som inte begriper sig på galoppskänkeln i princip omgående, jag tycker det är betydligt svårare att få dem att gå i en lugn, välbalanserad arbetstrav än att få dem att fatta vad galoppen går ut på. För arbetstrav är någon som de flesta travtränare inte ägnar sig åt, då uppvärmningen brukar ske i ett lite högre tempo...

Anmäl
2009-09-03 09:07 #24 av: Linnea

#23 hade varit roligt om detta hade uppmärksammats lite i några stora hästsporttidningar så folk slutar tro att de inte kan galoppera. nu vet jag ju förstås inte varför de inte skulle kunna det men många tror ju tydligen att de inte kan. att de har svårt för det är ju en annan sak men de brukar ju kunna ändå..

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-09-03 23:06 #25 av: Hannybee

#23 Det visste jag ju faktiskt, men tänkte inte på det när jag skrev förut... :P Fast travare har väl lärt sig iaf att det är förbjudet att galoppera inne på banan och kanske med sulky bakom då.

Anmäl
2009-09-04 14:15 #26 av: annape

Man blir så less på alla fördomar, att folk inte kan förstå vilka underbara allround hästar varmbloden är.
Dottern både rider och kör vårt varmblod, och de har tävlat både hoppning och dressyr.
Att hon inte skulle kunna galoppera vet nog ingen av dem om:)!!

Anmäl
2009-09-04 16:27 #27 av: Missim

För mig är det lika självklart som att hopphästar går dressyr och körhästar ridtränas ibland att även travhästar galopptränas i träning. Inte hos alla givetvis men här i Sveride ridtränas väldigt många i just galopp då det sliter minst.

Kuriosa är att favoriten i gulddivisionen på lördag, Simb Chaplin, enbart gått galoppintervaller vid havet sen senaste loppet. Bortsett från ett snabbjobb i sulky på banan i förra veckan. Detta enligt Luddes egna kommentarer till travsportjournalister... Ska bli mycket intressant att se om han tänder till så pass av detta att han vinner...

Anmäl
2009-09-07 19:17 #28 av: Gingo

Totti bob travhästen som sprungit in över en miljon. När han kvalades hade han inte varait framför en vagn på 3 månader han hade blivit galopptränand i lössand och bara det. dom körtränar han inte ens. Så galöppöre ska inte kunna trava heller ? dom brukar väl också trava?

Anmäl
2009-09-13 01:55 #29 av: taekwon

JAG TROR ATT DET BEROR PÅ EN STOR OKUNSKAP ALLMÄNT NÄR DET GÄLLER RIDTRAVARE.MÅNGA TYCKER ATT RASEN INTE ÄR FIN NOG OCH HAR MAN DEN INSTÄLLNINGEN SÅ ÄR MAN INGEN RIKTIG HÄSTMÄNNISKA . JAG HAR TVÅ RIDTRAVARE SOM ÄR ALLDELES UTMÄRKTA ATT RIDA. ATT EN DEL INTE FIXAR EN SÅN UTMANING ATT UTBILDA EN RIDTRAVARE ÄR JU BARA SYND.DET ÄR EN HÄRLIG LYX ATT RIDA DENNA RAS. VI SOM HAR RIDTRAVARE OCH HAR KUNSKAPEN ATT UTBILDA DENNA UNDERBARA VÄRLDSVANA HÄST KAN STRÄCKA PÅ OSS OCH RÄCKA LÅNG TUNGA TILL DOM MED DÅLIG KUNSKAP OM HÄSTAR.

Anmäl
2010-03-05 15:43 #30 av: jokeer

måste få skratta lite ASG! hahahaha! 

 ridtravare som travare i full tävlings kondition här gallopperas de för fullt för att de dels ska få jobba med andramuskler. jag har tävlat travare som vi fått lov att satt på sadel och gallopp värma på rakbanan innan start och deär ingen tok galopp utan samlad och fin är den. de är inte alla tränare som är ut och galloperar med sin travhästar och därför har vissa avdankade travare inte fått bygga de muskler eller lärt sig gallopp skänkel. jag håller på att rida derssyrlektion för en tjej specielt för travhästar och snart blir det att lära dem galoppskänkel. vi vill visa att travhästar duger till allt hoppning, derssyr, körning :)

Anmäl
2010-03-05 18:55 #31 av: Rafflan

Håller helt med blir galen på dessa fördomar!

Jag har t.o.m fått kommentarer om att jag är elak som rider min medryttar häst, då travare är skapta för att dra vagn, och inget annat och har fel kroppbyggnad och muskler för att kunnas rida. Så rider man på dem förstör man dem :S

Brukar svara tillbaka att han härstammar från frankrike och där finns det mycket monté så då måste hästarna både kunna ridas och köras ;)

 

Visst finns det travare med smala och tunna ben och kanske inte så viktbärande då, men såna skillnadet finns väl på alla raser? Viss är kraftigare och kan bära mer än andra...

 

 

Och ja många tror inte dem kan galoppera, men det beror på mycket, kommer dom direkt från bana pga att dem inte var tillräckligt snabba och har gått på banan många år har dem fel typ av muskler och även väldigt hårt inlärda att inte få galoppera. Men det går, bara att man får lära dem, lära om lära rätt ;)

Anmäl
2010-03-05 19:36 #32 av: Linnea

Det roligaste med att folk tror att dom inte kan galoppera är ju det faktum att många hästar galopperar bort sig på tävling. Det händer varje tävlingsdag så då är det väl konstigt om dom inte kan galoppera.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-03-05 19:44 #33 av: Rafflan

#32 det har jag inte tänkt på men ja det stämmer, speciellt bland dem yngre hästarna som startar galopperar ju flera ;)

Anmäl
2010-03-05 23:57 #34 av: Tusen

Jag håller inte med om att travare förbjuds att galoppera då de tränas. Många travare som fortfarande tävlar i trav och monté ridtränas och får då också galoppera. Det stärker både muskler och lungor. Många travtränare har alltså slutat "förbjuda" sina travare att galoppera. De får lära sig när  det är okej att galoppera bara.
Vår travare, används både som ridhäst och travare och han tävlar fortfarande i monté. När han fick lära sig galoppera på komando blev han mer tavsäker i loppen.
En travare avlas för att välja trav före galopp samt kunna röra sig lika fort i trav som i galopp. Det är enda skillnaden. Träningen förstärker detta beteende men är alltså inte hela sanningen.

Anmäl
2010-03-06 01:23 #35 av: London999

min ridtravare ÄLSKAR att galoppera det är det bästa hon vet, klart att det var svårt i början utan rätt muskler men nu så har hon stort register i galoppen :)

Anmäl
2010-03-12 22:38 #36 av: Zabbio

Känns väl som att få höra hela tiden hur dåligt och onaturligt det är att de kan tölta och passa när de har passlöps-föräldrar...

Crow galopperar glatt på och fattar lätt galopp på galopphjälp ute, däremot är han inte skolad i galoppen och jag har inte tränat eller kollat på vilken galopp han tar. Har ju inte haft ridbana ochhelt enkelt inte brytt mig om det än. Nu övar vi mest trav, men då glömer han att galoppen finns. Det kommer så småningom, har ju så många gångarter att hålla reda på ;) Inget fel på galoppen annars, kan ta ner den till hyfsat lugnt arbetstempo men när det börjar närma sig ''långsam trav fart'' kan han få in töltinslag fortfarande. Det jobbas det på,  med lite övning kan han nog galoppera på stället snart ;)

Anmäl
2011-05-24 23:33 #37 av: [Lina89]

Jag vet en travare som inte kan trava och kan bara galoppera och fort ska de gå :P. De stoet har vunit galopp tävlingar över araberna och hon tävlade i hoppning bland stora hästar (hon är maxad d- ponny)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.