Annons:
Etikettkategori-1
Läst 6326 ggr
sthlmsjenna
8/23/09, 4:15 PM

Krönika: vem har sagt att jag är en dressyrtant?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sthlmsjenna undrar om ett mål inom ridning kan skapa fördomar. Vem har sagt att hon är en dressytant?

30.JPG

Min första dressyrträning med Hero, observera mina hoppläder och stolsits

Jag har suttit och värderat mina år med Hero. Vad har jag åstadkommit, har jag gjort ett bra jobb eller är allt bara onödigt slit?

Att utbilda en travare är inte det lättaste, det vet vi alla. Men vad är egentligen mitt mål med honom?

I fredags red jag dressyr lektion för min tränade Monika. Red tillsammans med Lotta och Exet (ett annat ridtravar ekipage som man kan hitta här på ifokus). Lektionen började med att Monika frågade vad våra mål var, jag började "hmma" och då sa hon till mig: "ja med dig vet jag ju, du vill tävla mer i dressyr". Sedan frågade hon vad Lottas mål var. Jag började för mig själv tänka över vad jag egentligen vill.

Vem har sagt att jag vill tävla dressyr? Jag hatar ju egentligen dressyr. Jag köpte Hero som en hopphäst. Är det något med mig som säger "dressyrtant"? Man förstår ju att det finns "fördomar" inom ridsporten. Men vad är det med mig som säger att jag vill tävla dressyr, och vad är egentligen mitt mål?

Att finna ett mål med sin häst kan vara rätt svårt. Men det är en mycket viktig del utav utbildningen och ridningen i sig.Vad vill du egentligen? Tyvärr ser vi ju travare som inte är grundtubildade på rätt sätt, eller inte grundutbildade alls. Är inte det en viktig del utav helheten? Jag tror personligen att alla hästar som blir ridhästar mår bra utav att vara grundutbildade, oavsett slutmål eller inriktning.

Vi har här på ridtravare.ifokus pratat mycket om okunnighet hos tyvärr många som köper ridtravare. Men när tanken slår mig så finns det många "kunniga" som ändå inte har ett mål om en grundutbildad häst. Jag har lite svårt med den tanken och ser det som dubbla budskap.

En kunnig person vill väl ha en kunnig häst? En häst som t.ex ska tävla dressyr tror jag mår mycket bra utav att ha en grundutbildning, att hästen kan gå samlat och rätt i traven, kan galoppera, lyssna på ryttarens hjälper och tar bra kommandon, oavsett om man bara rider lätta program. Det är väl även roligare för ryttaren med en grundutbildad häst?

Nu säger jag inte att hästen SKA vara högt/välutbildad. men en god grund att ligga på är ett viktigt mål för varenda en, oavsett om du ska rida ute i skogen eller rida dressyr/hoppning.

När jag skaffade Hero så kunde han självklart skritta,trava,galoppera och hoppa. Det kan alla hästar, det är en del utav deras natur. Men hur snyggt det såg ut kan man ju diskutera. Att rulla fram i "180 km/h" galopp på ridvolt och med värsta "travar bakbenen" var ju inget jag ville ha kvar. Så det var bland de första mål jag satte upp. Och hur har det gått? Jo jag fick fram en tretaktig och fin samlad galopp iår, 2 år senare!!! Tidigare var den 4 taktig, men funkade hyfsat bra. Men jag gav inte upp!

Men hur ska man gå vidare nu då, fortsätta utbilda hästen i dressyr eller gå på hoppningen på engång? Jag har sysslat med dressyr för det mesta, ENDAST FÖR HÄSTENS GRUNDUTBILDNING. Mitt mål är att när allt känns bra, till 100% DÅ ska jag syssla med hoppningen på högre nivå. För visst är dressyren grunden till hoppning? Det spelar ingen roll att jag egentligen är hoppryttare och köpte honom som hopphäst. Det är bara att glömma det ett tag.

Men när man sen blickar tillbaka till det jag tidigare skrev om, "att ridtravare ej behöver en grundutbildning", så kan vi ju tänka på resonemanget "travare kan". Det finns mycket olika synpunkter om det. Många travarmänniskor säger: "alla travare kan". Medans "halvblodsfolket" säger: "travare kanske kan, men inte alla". Och jag, som travarmänniska, säger som halvblodfolket. De kanske kan, men det beror på grundutbilden. Inte ryttaren. Och jag anser inte att det finns riktigt något som kan stoppa dem från att inte kunna (självklart kan vissa individer ha något fel som kan stoppa dem till något, men då anser jag inte att det är breddande bakben, travartrav eller travarbakben i galoppen, utan snarare en skada eller liknande som sätter stopp).

Nä, jag tycker alla borde ha ett första mål att hästen ska ha en grundutbildning. För hästens och er (och ev. nästa ryttares) bästa. Och där har nog fördomarna startat om att jag är en dressyrtant: för att jag vill ha en grundutbildad häst..

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Annons:
Tin-Tin74
8/23/09, 6:05 PM
#1

Det är verkligen sant! ALLA hästar behöver en grund att stå på! Oavsett om man ska rida i skogen eller man vill satsa på elit så behöver man befästa grundutbildningen ordentligt. Även hopphästen behöver dressyrtränas, kanske mer än någon annan. För en hopphäst måste ex.vis kunna korta och länga sig direkt när ryttaren ber om det annars blir det fel på nästa hinder. Det är ju inte alls ovanligt att du som ryttare vill att hästen ska länga sig fram till ett hinder, så direkt efter vill du att den ska korta upp sig så du får in 5 galoppsprång istället för 4, och vad krävs då om inte en grundligt dressyrtränad häst!

Jag är också i grunden en hoppryttare som avskyr dressyren, men jag inser vikten av att dressyren måste sitta för att hoppningen ska funka. Ett krav jag alltid haft när det gäller tävlingar är att varje halvår/år beroende på hur mycket jag ska tävla just det året ska minst en tävling vara dressyr. På så vis finns det en mening med dressyren utöver att 'bara' få en lydig häst. Det här kravet är något som min dotter också får nu när hon ska börja tävla lite smått.

sthlmsjenna
8/23/09, 6:58 PM
#2

#1 skönt att du höll med mig. Kan tänka mig att en del här inte gör det.

Så svara gärna om vad ni tycker, ni som läser det här.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

emeliekarlssoonn
8/23/09, 8:12 PM
#3

Jag håller med #1 fullständigt!
Dressyren är grunden till all ridning. Varesig det är hoppning, gymkhana eller vanlig skogsmulle ridning. Vilken svårighetsgrad man har på dressyrträningen beror väll på om man tävlar och då hur höga klasser. Man behöver inte kunna piaff och passage om man bara "skogsmullar" och tränar ngn gång ibland för att få hjälp. :)
 Haha, lite överdrivet kanske, men ni fattar Flört

sthlmsjenna
8/23/09, 9:22 PM
#4

#3 precis det jag menar, det räcker med en grundutbildning som oftast ligger på LB/LB nivå. Men om man bara ska lunka i skogen så tror jag att det räcker med LC/LB i dressyr och typ endast 50 cm hoppning.

Men att grundutbilden är viktig, oavsett gren/inriktning.

Kul att ni håller med!

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

sthlmsjenna
8/23/09, 11:28 PM
#5

föresten #1, väldigt bra krav du har det där med en dressyrtävling per halvår/år!

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Tin-Tin74
8/24/09, 5:47 PM
#6

#5 Tack! Men det ska erkännas att jag ibland är frestad att tumma på mina egna regler. Skäms Men än har jag inte gjort det och nu när jag ställer samma krav på min dotter så måste jag ju följa kraven.

Annons:
Mangis
8/24/09, 11:06 PM
#7

Jag håller med om att dressyren är grunden och att alla hästar ska grundutbildas. Sedan är även jag en sådan som anser att travare kan, till en viss nivå (borsett från enstaka individer). Däremot håller jag inte alls med om att det inte beror på ryttaren. En väl grundutbildad häst kan ändå inte göra bättre än vad ryttaren rider den till.

sthlmsjenna
8/25/09, 11:12 AM
#8

#7 vad sägs om läromästare då? ridskolehästar t.ex? ryttarna är ju oftast lättare att lära än hästen. och just i denna text (när jag läste om den så såg jag att jag var lite otydlig) så menar jag att alla ryttare (och nu menar jag inte nybörjare, brukar inte kalla dem för ryttare) kan rida en korrekt grundutbildad häst.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Mangis
8/26/09, 1:50 AM
#9

Ja, rida den kan man ju. Men en ryttare som jag, med dålig balans och kroppskontroll (och kroppsuppfattning med för den delen) kan inte rida den BRA. Däremot får man ju hjälp av en välskolad häst med bra exteriöra förutsättningar. En ryttare utan talang tillsammans med en lågt (eller fel) utbildad häst kan vara en smärre katastrof.

sthlmsjenna
8/26/09, 12:46 PM
#10

#9 jo absolut, men nu pratade jag om en korrekt och ordentligt GRUNDutbildad häst.Alltså en häst som går ungefär LB/LB minst.

Och hur bra men rider är inte själva saken. Ryttarna är lättare att lära en hästen. Och om man nu inte rider "bra" så finns det många hästar att börja på, eller fortsätta på ridskolan. Det är hur viktigt som helst att hitta en häst som passar en. Dvs. sämre ryttare = högre utbildad häst och tvärtom. Om man däremot ändå hamnar på en sämdre utbildad häst och är en "sämre" ryttare, så är det OERHÖRT viktigt att hitta en ordentligt utbildad tränare.

Det är vad jag tycker :)

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Mangis
8/27/09, 9:41 AM
#11

Jag håller med om mycket, men fortfarande inte att ryttaren(s ridning) inte har någon betydelse. Eller att ryttaren är lättare att lära än hästen. T.ex. jag själv då min mina urusla förutättningar ur balans- och kroppsynpunkt. Jag har lyckats grundutbilda min förra häst till LA/110 trots att vi båda har fysiken mot oss. Men inte 17 var det lätt, och inte har jag heller någon lust att tro att min ridning inte påverkade hennes rörelser. Visst hade jag kunnat fortsätta på ridskolan eller träna oftare, men det fanns ett syfte med att inte göra det också.

Blir man för elitistisk i sitt tänkande kan man riskera att stänga ute en mycket stor del av hästfolket. En hobby ska ju vara rolig också, inte bara tävlingsinriktad. Det är viktigt att hästen bär ryttaren rätt för att undvika skador, men också viktigt att träningen är varierad med tonvikt på rakt fram så man inte tränar fram kotledsinflammationer och dess förutsättningar. En del av hobbyryttarna klarar av att undvika skador genom uteritter i lagom tempo med lagom intervaller, oavsett form. En annan del av hobbyryttarna tror att de är bättre än vad de är och nöter sönder sina hästar på banan. Jag anser att det är ryttaren som orsakar det.

sus-sharon
9/13/09, 8:45 PM
#12

#11 känner igen mig och håller med dig fullständigt i ditt resonemang!

Sharon var enligt utsago grundutbildad när jag köpte henne (pga föl på sidan och rätt taskigt med muskler och kondis blev det inte jättemycket provridning direkt). Det visade sig att så inte var fallet (hon var sutten på och "styrd" i skogen, inte mycket mer) och jag har kämpat som en galning med henne i ett par års tid. Nu kan hon skänkelvika, bära sig i trav, sluta, framdelsvändningar, till viss del bakdelsvändning och hon börjar söka sig mer och mer neråt/framåt. galoppen har vi inte ens börjat jobba med, kommer det när vi rider ut så gör det det, annars fine.

jag läser böcker, kollar vänners träningar för instruktörer och tar hjälp av min syster som är väldigt duktig, och vi tar oss faktiskt framåt (tillsammans!) allt eftersom.

som #11 säger är det lite farligt att bli alltför elitistisk och tunnelseende; jag t.ex. är extremt ointresserad av tävlingar eller att sitta och harva i en paddock, det är inte det jag har häst för. tyvärr måste man väldigt ofta försvara sig med stickor och strån eftersom man anses som mindre vetande eller dum i huvet just av den anledningen att man inte vill tävla, det anses tydligen likvärdigt med att inte ha några målsättningar eller inte vilja sin häst väl.

medarbetare på djurskydd.ifokus

Upp till toppen
Annons: