Annons:
Etiketthälsa-och-skönhet
Läst 4840 ggr
Tin-Tin74
2009-08-15 09:22

Dags att börja tänka på vintren.

Snart börjar hästarna komma in från betet och det är dags att tänka på höstens och vintrens grovfoder. Men vad ska man tänka på? -Bra hygienisk kvalitet är högsta prioritet, säger Cecilia Müller, agronomie doktor på SLU. Det viktigaste med grovfodret är att det är näringsmässigt lämpligt för den typ av häst som ska äta det och att det håller bra hygienisk kvalitet.

Hästar i vinterhage

Redan vid skörden grundläggs den hygieniska kvaliteten och påverkas sedan av lagringen. Det är hur man kan lagra sitt foder så det bibehåller sin kvalitet som är mest väsentligt för den som köper sitt foder.

När det gäller hösilage är det viktigt att syre inte kommer in till det konserverade gräset, genom att man skadar plasten. Hantera balarna försiktigt, lagra dem inte på vasst underlag. Man bör hantera dem så lite som möjligt eftersom varje gång man hantera balarna rikerar man att plastens täthet minskar.

När det gäller hö är det viktigt med en torr och luftig miljö. Man bör täcka det med halm för att skydda det mot fuktig luft. Framför allt är det viktigt om man har varma och fuktiga vintrar.

Titta och lukta på fodret

När du ska bedömma den hygieniska kvaliteten på fodret handlar det framför allt om att titta och lukta. När det kommer hem ett parti med foder bör man genast kolla igenom höbalarna och öppna en eller ett par hösilage balar för att kontrollera att det luktar bra och ser friskt ut.

Att ha ett avtal med den man köper fodret av är en fördel så man vet vad som gäller om ett parti visar sig vara dåligt. Seriösa foderhandlare tar tillbaka eller ersätter ekonomiskt om något foder visar sig vara dåligt. Kan du så ta gärna referenser på säljaren av någon som köpt av denne tidigare. Det går att göra analyser men är ofta svåra att tolka av den enskilde hästägaren. En vanlig uppfattning på vissa håll är att man ska ta första skörden till kor och andra skörden till häst. På andra platser hör man ofta motsatsen. Vissa gräsarter växer lite annorlunda till andra skörden. Det finns inget 'magiskt' med varken första- eller andraskörden, utan det man får reda på av analysen vad det är som gäller.

Den viktiga lagringen

Det går inte att ge några riktlinjer på hur mycket grovfoder man ska köpa hem åt gången. Det beror helt på vilka möjligheter man har att förvara fodret. Vid valet av hö eller hösilage spelar lagringsmöjligheten också en stor roll. Det är ju direkt olämpligt med hö om man inte har bra lagringsutrymme för just hö. Och har man inte så många hästar finns det hösilage i småbalar som fungerar alldeles utmärkt. Det viktiga är närings och hygienisk kvalitet som är den avgörande faktorn. Om det är hö eller hösilage spelar inte så stor roll. Det är bara olika konserveringsmetoder.

Till lättfödda hästar som får små grovfodergivor eller hästar man vill ge extra sysselsättning kan man komplettera vallfodret med halm. Ur näringssynpunkt spelar det ingen roll vilken sorts halm man väljer, utan man får pröva sig fram till vad hästen föredrar.

Svårt med ekologiskt

Är du en miljömedveten hästägare och vill fodra med ekologoskt foder är risken stor att du stöter på problem. Utbudet är starkt begränsat. Antingen kommer fodret från en ren gräsvall som inte gödslats, och man har då fått vänta längre med skörden för att få någon mängd och näringsinnehållet blir då lågt. det blir ett obalanderat foder med lågt proteininnehåll. Är det en vall med klöver i är det i sig inget problem, men vid torkning av hö tappar man de flesta klöverbladen och får i stort sett bara med sig stjälkarna vid bärgningen av hö't. Stjälkarna är dessutom svårare att torka och innehåller även mindre näring. Vid skörd av hösilage är det lättare att få med klöverbladen. Den miljömedvetne hästägaren gör nog en större insats för miljön genom att se över sina övriga fodermedel och produkter som man har till hästen.

Titta och lukta innan du fodrar

Hö: Hö ska lukta friskt. Om det är gult beror på att det är soltorkat och kan fortfarande vara lika bra som det lite grönare skulltorkade höet. Det viktiga är att det inte dammar och luktar mögel.

Hösilage: Ju blötare hösilaget är desto syrligare ska det dofta. Ett torrare hösilage kan nästan lukta lite sötaktigt. Det får inte lukta ruttet och unket eller några andra otäcka dofter som ammoniak. Små vita prickar i hösilaget är en typ av jästsvamp som inte är farlig i små mängder. Du behöver inte kassera en hel bal men fodra inte med just den svampangripna biten. Blir hösilaget varmt av sig självt måste balen kasseras.

Rätt grovfoder till rätt häst

Olika hästar har olika grovfoder behov. Att ta hänsyn till koncentrationen av näringen och att ha rätt balans mellan energi och protein är viktigt.

Lättfödd ponny (eller häst): En bra balans mellan energi och protein för vuxna hästar bör vara på 5,5-6 gram smältbartråprotein/MJ. Har man det kan man fodra enbart med vallfoder och ev mineraler efter hästens hull. För att de lättfödda hästarna ska få en tillräklig mängd grovfoder bör de ha ett foder med mindre koncentrerad näringshalt.

Häst eller ponny i normalt arbete: En häst som arbetas normalt ska ha samma balans som den lättfödda ponnyn, men koncentrationen av näring bör vara något högre, eller så får hästen äta mer grovfoder av samma typ som ponnyn får.

Vuxen häst eller ponny i hårt arbete: En häst i hårt arbete bör också ha en balans på ca 6 gram smältbart råprotein/MJ, men ska ha en högre näringskoncentration i fodret så de får i sig mer näring per kilo foder än vad ponnyn i översta exemplet får.

Digivande ston och växande unghästar: Fölston och unghästar som växer har ett helt annat behov. De bör utfodras med ett vallfoder som håller minst 8 gram smältbart råprotein/MJ och en hög koncentration av näringen.

Källa: www.hippson.se

Annons:
[Zkold]
2009-08-17 00:51
#1

Jättebra artikel!:D Var på en foderkurs i vintras det var intressant men himla svårt att beräkna en exakt foderstart… Jag ger lite på känn nu som dom övriga gör i stallet.

carrrrrooooo
2009-08-17 10:16
#2

jäte bra skrivet:)

Upp till toppen
Annons: