Krönika

krönika; måste ridtravare vara billiga?

2009-09-09 10:42 #0 av: sthlmsjenna

Stockholmsjenna tycker att ridtravare verkligen kan gå upp i priset med en högre utbildning. Vem har sagt att rasen avgör priset?

Att ridtravare är billiga och många okunniga köper dem är ju inte något som vi här på ridtravare.ifokus missat.

Men vad säger att alla ridtravare ska vara det?

I veckan hade jag en frågestund på min blogg där läsare osv kunde fråga olika frågor till mig. En tjej hade frågat hur mycket jag köpte min häst för och jag svarade på frågan samtidigt som jag berättade att jag skulle sälja honom för ca. 50 000 kr i dagsläget. OM jag skulle sälja honom (vilket jag aldrig skulle göra).

Som ett svar på inlägget hade en tjej skrivit:

"inte för att va elak på nåt sätt men tror du att du får över 50.000 för en travare??!"

Okej, för det första: en travare är väl vilken häst som helst, det ska inte spela någon roll vad det är för ras, utan utbildningen och åldern spelar stor roll, eller hur?

Jag antar helt enkelt att den här tjejen är en sådan som inte rider på ridtravare eller inte har så mycket med dem att göra, eller helt enkelt inte sätt många fina och har en hel del fördomar.

Jag kan berätta för er att för ca. 4 år sedan ogillade jag ridtravare. Jag tyckte inte att det var några bra hästar. Det var inte fören jag började öppna mina ögon och gå utanför de grupperna då man bara tävlade på ponnys som hoppade högt och sprang snabbt som jag insåg att många ridtravare har kapacitet för att bli bra ridhästar, Det var därefter när jag letade efter en utmaning efter att ha ridit unghästar och skaffade mig Hero, min underbara travare.

Okej, jag började fundera lite om denna tjej och kollade in hennes blogg, där jag läser hennes första inlägg (alltså inlägget högst upp), där hon skrev om att hennes kompis inte hade någon stil inom ridningen (med kläder och utrustning) och hade bytt upp sig till dyrare ridstövlar och dyrare hjälm nu och hur underbart det var. Hon hävdade även att alla bör hänga med henne så att man inte liknar en skogsmulle ryttare med FUL utrustning och då drog hon blandannat upp Hööks. Okej, hon skrev att man skulle ta inlägget med en nya salt, men sånt brukar inte jag riktigt gå på. Jag menar, men det inlägget där och hennes kommentar på min blogg ser man nog överlag vad det kan vara för ryttare. Jo en sådan som enligt mig inte öppnat ögonen riktigt än.

Ridsport är inte bara dyra hopp - och dressyrhästar och perfekta tävlingsresultat. Det kan vem som helst få med pengar och om man ju självklart är ute efter att åka häst. Ridning handlar om utveckling och utbildning om du frågar mig, självklart tävlar man för att se resultaten.

Jag vet att många utav de rutinerade ryttarna som väljer att köpa en ridtravare gör det för att just ha en utmaning och utbilda hästen. Och det är klart värdet går upp på hästen ju mer utbildad den är, eller hur räknar man värde egentligen? Är det rasen som ger värdet, utbildningen, färgen, tävlingsresultaten?

Jag beundrar verkligen alla som köper sig en ridtravare och får upp den i värde, vilket jag anser är utbildningen, och som gör det på rätt sätt och gör så att hästen får ett nytt underbart liv och ger en ryttare lycka.

Ridtravare är otroligt duktiga och fina ridhästar, med RÄTT utbildning och RÄTT ryttare, utan de så kommer det inte att gå.

Många ridtravare här på ifokus är otroligt fina och duktiga och likaså ni ryttare. Som jag skrev tidigare så behöver vi komma ut med våra ridtravare och skita i alla jäkla fördomar och visa att de också kan bli fina.

GO RIDTRAVARE!!!

tintin74s dotter Emelie.jpg

tintin74s dotter Emelie var ute och tävlade med sin ridtravare,

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-09-09 22:06 #1 av: Eve

Jag håller med till punkt och pricka!

När Millan kom igår så blev vissa i stallet förvånade över hur hon rörde sig och hur hon såg ut.. de tyckte att hon var jättefin och verkade väldans förvånade över det... Kul att kunna knäppa folk på näsan ibland ^^

_________________________________

Eve - Sajtvärd för Weight pull iFokus

Anmäl
2009-09-09 23:12 #2 av: Zaphix

Måste ridtravare har inte inte så bra exteritör för ridning, dessutom brukar de få problem med benen om det gått på trav. Så det finns anledningar varför det är billiga, men det finns ju fina travare med bra ben också, de borde ju vara dyrare.

Anmäl
2009-09-10 00:02 #3 av: HannaT

#2 Håller med. Glad

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-09-10 11:45 #4 av: smulan4125

Jag personligen blir så trött på alla dessa människor som faktiskt i grund och botten har samma intresse, hästar. Varför kan folk inte bara glädjas av vad andra människor åstakommit oavsett vilken ras man sitter på. Har blivit bemött av alla dessa fördommar det finns när det gäller min häst. En av dom första frågorna man får är, kan hon galoppen? Blir så ledsen när man läser annonser om dessa härliga individer, det står oftast

Kan galoppen, ser inte ut som en travare. Vadå ser inte ut som en travare? Är det inte individen man ser, är det rasen. Kolla på hästnet tex om alla dessa halvblod som säljes till avel eller promenad häst pga olika sortes skador. Är det en bra avel på våra halvblods hästar? Men det finns fördommar där med. Vilken hingst ens häst är efter? spelar det någon roll, är det den man rider på?

Har valt att rida western för att slippa en del av dessa fördomar. Inom denna gren är man välkommen oavsett ras.

Beroende på vad man ska ha hästen till så handlar det om kroppsbyggnad. Har haft flera travare och dom har sett ut på olika sätt. Hon jag har nu säger folk att hon ser ut som ett fullblod. En sak har travarna gemensamt tycker jag. Huvudet, dom är trevliga och vill så gärna. Stc har en bra artikel om ridtravare, gå in och läs den.

Jag älskar min häst över allt annat oavsett vad hon är för ras, om hon ser ut som en travare, eller kan galoppen. Hon är min och vi passar som hand i handske. Hon är en individ inte en ras för mig.

 

Anmäl
2009-09-10 11:57 #5 av: sthlmsjenna

På tal om tjejen jag skrev om i krönikan så såg jag hennes + hennes kompis kommentar på det hela: att travare bara ska springa bakom vagnen.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-09-10 11:58 #6 av: sthlmsjenna

#2 självklart kan man inte jämnföra med hästar som på något sett har en skada. Utan nu pratar vi om skadefria hästar.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-09-10 11:59 #7 av: smulan4125

Sök på alternativ användning travare. Det va den artikelen jag menade, från STC.

Anmäl
2009-09-10 12:04 #8 av: sthlmsjenna

#4 självklart spelar individen stor roll och jag håller med dig i det mesta du skriver. Men att sätta värdet på en häst, det är lite det som är frågan.

Att en travare inte ser ut som en travare kan jag hålla med om ibland. Travare har ett speciellt sätt som majoriteten brukar se ut på. Och tyvärr är det lite gammal modigt sagt när man säger det då dagens hästar utvecklas hela tiden och vi ryttare blir mer och mer mån om hästen och vår utveckling osv. Men jag personligen tycker att det är ett okejm uttryck att säga. Tack vare den så tycker jag att det ger oss lite mer öppenhet att visa att våra travare inte behöver vara som deras "ideal travare" eller hur de nu tror att en travare ska vara/se ut.  Jag ser det mer som en utveckling.

 

Och självklart kommer vi som har ridtravare och tar vara på deras talanger och hur de är alltid bli kritiserade och smutskastade. Men det är bara att stå på sig. Travare är så underbara hästar som verkligen kan. Det är det som måste uppmärksammas!

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-09-10 12:24 #9 av: smulan4125

När det gäller värdet på hästen så är det så svårt. Utbildnings värdet är en sak och det är helt enkelt inte klokt.

Har en kompis i stallet som har en korsning som ingen vet vad det är. Hon tränar hoppning och letar efter en häst med mer kapacitet. Hur man än vänder på det så handlar det om ekonomin för dom flesta. Jag sa till henne varför inte skaffa en travare med utbildning, vilket man ser många av till lägre priser än tex halv blod.

Men hon skulle aldrig skaffa sig en sådan häst som jag har. Jag gav 5000 kr för Mira vilket är en skit summa. Jag som stockolms Jenna ser utmaningen att visa andra att travare kan.

 Såg en annons om en travare som gått 120 hoppning för 20000, ett halvblod hade legat på runt 70000. Vad är det som gör sådan skillnad, frysmärkningen eller? Dom har ju samma kapacitet.

Jag ser utvekligen på min egen tjej. Hon är som en unghäst som bara behöver formas. När man frågar folk om varför inte en travare så får man inga direkta svar. Tror att folk inte klarar av påtryckningarna man får som ridtravar ägare.

 Fick en kommentar av denna tjej att jag höll mig till travare för att dom är billiga!! vadå billiga dom kostar precis lika mycket att ha. I inköp ja.

 

Anmäl
2009-09-10 13:03 #10 av: Linnea

#7 Kan du länka till den? Hittar inte den.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-09-10 15:52 #11 av: smulan4125

Googla på den så hittar du den. Alternativ användning travare.

Anmäl
2009-09-11 00:15 #12 av: Zaphix

4: Ännu en fördom "dom är trevliga och vill så gärna".. Eller hur.. Du har då inte träffat vår travare, ganska otrevlig och vill inte göra nåt i onödan.

Anmäl
2009-09-11 01:09 #13 av: smulan4125

12: Visst kan man inte dra alla över en kam. Det kan ingen göra men något, jag pratar om mina erfarenheter inte allas.

 

Anmäl
2009-09-11 09:07 #14 av: Linnea

För alla som vill läsa så finns rapporten "Alternativ användning av travhästar" här.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.