Krönika

Krönika: Fördomarna går åt båda hållen

2009-09-25 01:53 #0 av: HannaT

Sthlmsjenna har inspirerat mig till att skriva min första krönika, och den handlar om (något så uttjatat som) fördomar. Jag är av åsikten att de går åt båda hållen.

Jag tänkte börja med en kort men relevant presentation. Jag är en relativt ung tjej som sedan några år tillbaka äger en halvblodvallack. Kahlua heter han. Men jag har tidigare också varit fodervärd åt en alldeles underbar liten varmblodsdam, en jättesöt fux som heter Wilma.  

62620_1163101010.jpg
Fr v: Jag och Kahlua, och Wilma.

Jag läser och hör ofta att halvblodfolket har något emot varmblodsfolket, och det är alltså varmblodsägarna som påstår detta. Inte alla, verkligen inte, men jag har hört det sägas och sett det skrivas. Och då vill jag ställa frågan till dem som påstår detta: är inte det yttrandet också en fördom - att  halvblodägare ser ner på varmblodsägare? Jag vet mycket väl att det finns halvblodtanter med näsan i vädret, men dessa tanter ser inte bara ner på varmblod, utan, tro mig, alla hästar som inte är deras egna. Majoriteten av halvblodsägarna är hobby- och amatörryttare som enligt min uppfattning ser individen framför rasen.

Att ridtravare är sammarbetsvilliga och vänliga brukar vara något som varmblodägare gärna säger. Och jag håller med om detta, för varenda ridtravare jag träffat har varit genomsnäll. Underbart vänliga individer allihopa! Det tråkiga är att det ibland uttrycks på ett sätt som jag tycker är helt fel. "Varmbloden är inte alls som de envisa, tråkiga halvbloden." På ridsport iFokus finns en det exempelvis en tråd om som heter något i stil med "Raser jag aldrig skulle vilja äga", och där skrivs det i var och varannat inlägg att travare inte är dugliga ridhästar. Men det står också, minst lika ofta, att det bara är ridtravare som gäller för att "halvblod är så tråkiga och buffliga". Det tycker jag bevisar att fördomarna går åt båda hållen. Jag kanske ska tillägga att jag vet att inte alla varmblod är snälla kelgrisar, lika lite som jag påstår att alla halvblod är det. 

Halvblod har alltid varit en ras som stått mig varmt om hjärtat, för i mina ögon är de vackra, ädla hästar med mycket kapacitet. Men att jag blev halvblodägare var av en ren slump. Jag skötte om Kalle och fick reda på att han var till salu - och slog till. Jag gillar verkligen varmbloden också! De är för mig hästar med vacker, vaken blick och ett så vänligt uttryck. Ofta kanonfina ridhästar. Rasen inte är det viktigaste för mig, ärlig talat! 

Det är så himla trist att det bildas läger hit och dit. Halvblodsfolk mot varmblodsfolk. Men ofta tycker jag att det skylls enbart på halvblodägarna "som är så snoffsiga". Kan det ligga någon sanning i mitt påstående om att fördomar finns även hos varmblodsägarna? 

Sist men inte minst så vill jag bara säga att jag hoppas att detta inte ses som något slags påhopp. Det här är en tanke jag reflekerat över ett tag, och jag vill mer än gärna veta hur ni ser på saken.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-09-25 02:44 #1 av: [Zkold]

Jag tycker detta var jättebra skrivet! Själv har jag faktiskt inte träffat många halvblodsryttare som tycker särskilt mycket om travare, t.ex. i det stallet som jag stod innan hon tyckte det var konstigt när jag ville träna i en paddock för det går ju inte med en travare.

Därför blir jag extremt glad och överraskad av att detta kanske kan vända? För både varmblodsryttare och halvblodsryttare skapar ju en slags fördomsfull vägg mot varandra på detta sättet.

Jag kan erkänna att jag kanske haft fördomar för halvblodsryttare men det beror mest på att det inte varit så godkänt att komma med en travare t.ex. på en tävling. Jag har själv suttit på en läktare och hört alla kommentarer från folk när min kompis kom in med sin travare och hoppade.

Nu vet du min version iafFlört tack för en bra artikel!

Glöm inte min blogg om min unghäst Prick --> www.rebeccaskold.com

Anmäl
2009-09-25 11:02 #2 av: Eve

Jättebra skrivet.. Och jag håller helt med dig. Det finns alltid två sidor av ett mynt och jag tror vi "varmblodsfolk" är precis lika illa ute som "halvblodssidan". Jag har själv haft både varm- kall- och halvblod och jag har tyckt om alla precis lika mycket.

_________________________________

Eve - Sajtvärd för Weight pull iFokus

Anmäl
2009-09-25 15:18 #3 av: Hasso

Det är precis korrekt. Skillnaden om man rider varmblodig travare, halvblod eller fullblod är när sucken kommer.

Varmblodet:

Halvblodsägare A: -Jaha, vad har du för häst?

Varmblodsägaren: - Jag har en varmblodig travare som jag rider...

Halvblodsägare A: - Jaha (suck...)

 

Halvblodet:

Halvblodsägare A: -Jaha, vad har du för häst?

Halvblodsägare B: - Jag har ett halvblod...

Halvblodsägare A: - Jaha, vad kul, vad är det för stam på den?

Halvblodsägare B: - Den är efter ......!

Halvblodsägare A: - Jaha (suck...)

Fullblodet:

Halvblodsägare A: -Jaha, vad har du för häst?

Fullblodsägaren A: -Jag har ett fullblod...

Halvblodsägare A: Jaha, vad kul, har du tävlat den något?

Fullblodsägaren A: - Ja, lite grann, men han måste varva ner lite för han har gått på galoppen innan...

Halvblodsägare A: - Jaha (suck...)

 

Jag menar, är det inte fel ras så är det inte fel stam eller fel ursprung. Som du säger, det är bara den egna hästen som gäller.

Jag gillar halvbloden jättemycket, men tycker att man tar ut överpriser för dem så därför valde jag varmblodet istället :) Tittade en del på fullbloden också, men trivdes inte riktigt med temperamentet hos de fullblod jag tittade på.

Anmäl
2009-09-25 15:23 #4 av: HannaT

#1 Trist att du inte stött på fler halvblodägare av den "bra" sorten. Jag är helt säker på att jag inte är ensam om att tycka om båda raserna. Tungan ute Angående att du hört folk kommenetera ditt/din kompis ridtravare så är det kanske sådanna människor som kommenterar allt som inte passar dem och deras tankesätt?

#3 Haha precis... Det är bara man själv och ens egen häst som är perfekt. Flört

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-09-25 15:32 #5 av: Linnea

#4 Haha lite sådär är det!

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-09-28 21:18 #6 av: Zabbio

Visst går det åt båda hållen :P

Jag tycker inte alls om halvblod, men så är jag inte förtjust i engelsk ridning heller och det är ju där de brukar vara bra.

Skillnaden är väl att man måste kunna tycka illa om en ras utan att hävda att det är odugliga ridhästar.. det beror ju helt på vilken ridning man ägnar sig åt!

Jag tar inte lika illa vid mig om jag hör ''Travare är tråkiga, fula, nervösa och kan inte gå snyggt'' som om jag hör ''de går inte att rida på'' eller ''De håller inte för ridning/De är dåliga ridhästar''.. Det första är ju mer vad en enskild person tycker själv, medans det andra betyder att ingen ska kuna tycka om dem och gör man det är man korkad eftersom det inte finns något bra alls med dem (inom ridvärlden).

Anmäl
2009-10-10 19:51 #7 av: Siggebus

Jag håller absolut med dig att fördomarna går åt bägge hållen. Glad

Jag anser att det finns riktigt tråkiga individer i bägge raserna - ja egentligen inom alla raser.

Jag brukar likna detta med fördomen att "rika människor ser ner på de som inte har det så gott ställt."

Visst är det så att väldigt många som säger att det är så faktiskt själva brukar prata nedlåtande om dem som har pengar?

Anmäl
2009-10-11 00:29 #8 av: Peppe

jag håller helt med

i början var det mest "halvblodsfolk" som klankade ner på travarna, men nu för tiden känns det som det är mer pajkastning åt andra hållet

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.