Annons:
Etikettkategori-1
Läst 4303 ggr
sthlmsjenna
2009-10-11 21:19

Storstadshästar sjukare än resten

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Omkring hälften av alla sjukdomsfall hos svenska hästar rör hälta. Det visar Johanna Penell från SLU i en undersökning av databaser från hästkliniker och försäkringsbolag.

Pressmeddelande från SLU:
Detaljerade kunskaper om hur utbredda olika sjukdomar och hälsoproblem är bland svenska hästar skulle vara till stor nytta för hästnäringen. Bättre hälsorekommendationer, förändrad djurhållning och skötsel samt välunderbyggda avelsstrategier mot sjukdom är exempel på vad man skulle kunna se fram emot. Dessutom skulle det bli lättare att prioritera viktig forskning.

Att bygga upp en stor svensk databas i detta syfte skulle vara tidskrävande och kostsamt. Det Johanna Penell har gjort i sitt doktorsarbete är att undersöka om det i stället går att utnyttja information i befintliga databaser. Och hennes svar är ja.

I Sverige finns två unika, rikstäckande databaser med information om sjukdomsfall hos hästar; en försäkringsdatabas som ägs av försäkringsbolaget Agria och en klinikdatabas från ATG Hästklinikerna AB som inkluderar 25 hästkliniker (2009). Johanna Penell har jämfört diagnoser i databaserna med de bakomliggande veterinärjournalerna och hon visar att tillförlitligheten är hög i båda databaserna. De kan därmed användas som underlag i många typer av forskningsprojekt.

I avhandlingen har databaserna också använts för att uppskatta hur vanliga olika sjukdomar är bland svenska hästar. Omkring hälften av sjukdomsfallen visade sig röra hälta, ofta orsakad av ledsjukdom. Varje år drabbas ungefär fyra procent av alla rid- och sporthästar av nya fall av ledsjukdom.

Ett exempel på skillnader mellan olika hästkategorier är att kotledsproblem i båda frambenen är vanligare hos rid- och sällskapshästar än hos travhästar, medan det omvända gäller för kotledsproblem i båda bakbenen. Databaserna visar också att sjukligheten är större i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö än i resten av landet.

Båda databaserna har sina fördelar och begränsningar. Den största fördelen med försäkringsdatabasen är att den inkluderar en frisk baspopulation av hästar, vilket gör att andelen av alla friska hästar som blir sjuka kan uppskattas. Fördelen med klinikdatabasen är att alla diagnoser och problem kan registreras samt att den innehåller alla typer av besök oavsett kostnad vid den här typen av hästkliniker, inklusive både hälsobesök och sjukbesök.

Källa: Hästmagazinet

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Annons:
Linnea
2009-10-12 11:27
#1

Det kunde man ju räkna ut med lilltån att storstadshästar är sjukare. Många av de står inne mycket mer än "på landet-hästar" och det inverkar negativt på många sätt, bla ledhälsan.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

lennartsdotter
2009-10-12 22:10
#2

Ja, det är nog inte så konstigt… :)

marinelady
2010-02-03 15:09
#3

Sen tror jag underlaget dom rids på påverkar ledhälsan, vet många som nästintill enbart rids på banan eller ridhus och då också på ett mjukt underlag, ofta ett nästintill alldeles för mjukt underlag, det ger stora påfrestningar i hästens leder! Ut och skritta på hårt underlag säger jag bara regelbundet, hästar mår bra av varierat underlag…

Upp till toppen
Annons: