Annons:
Etikettkrönika
Läst 8268 ggr
sthlmsjenna
9/20/09, 3:48 PM

Krönika: sträva efter en hållbarhäst!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Efter att en häst som funnits i Stockholmsjennas liv dog så har hon börjat fundera mer på kunskapen om en hållbarare häst. Visste du t.ex att träning är att skada hästen?

I veckan då dog en häst som funnits i mitt liv länge. Han var en ridskolehäst och har varit det sen han vart inriden (han vart inriden på ridskolan när han var 3 år). Tyvärr blev han bara 19 år gammal. Självklart förstår man ju att åldern på ridskoleästar är rätt så låg i överlag när de avlivas. De går ju ca. 3-4 lektioner per dag, nästan varje dag, och hoppning står på schemat flera gånger per vecka, typ varje vecka. Man förstår ju att de inte är så hållbara och går sönder tidigare än många privathästar.

img133.jpg

Charam var hästen som dog. Han var även den som jag lärde mig rida på och vann min första tävling med. Han fanns i min familj i många år då min syster red honom när han var unghäst och sen började jag rida honom när min syster vart 18 år.

Men detta fick mig att tänka lite mer djupgående ang. hållbarheten hos min egen häst.

Okej, Han har blivit travtränad, och det sliter en hel del. Men sen vart han inte inriden fören vid 6års åldern och idag är han 13 år. Nja, för mig säger det en del att det bästa är att tänka i banorna kring hållbarare häst. Jag har tidigare här på ridtravare.ifokus skrivit träningsscheman med fokus kring en hållbarare häst , alltså så är schemat uppbyggd på att variera träningen och på detta sätt få en hållbarare häst. Och detta har jag sysslat med ett tag på Hero.

Men det som skrämmer mig är att det är sååå många som inte tänker och riktigt strävar efter en hållbarare häst. Eller det är klart, frågar man många så säger dem att det är klart att de VILL ha en hållbarare häst. Men inte sjutton gör de något åt det. Istället rider de på i fullrulle varje dag.

Jag som har medryttare har satt upp rutinlistor i skåpet med både information om att få en hållbararehäst och om VARFÖR man ska tänka på de sättet, varför det är bra och hur man ska träna för att få en hållbarare häst. Jag har som krav när man blir medryttare på min häst att han ska ridas enligt sättet för att bli hållbarare och att de då ligger lite "extra arbete" kring det.

Blandannat lång uppvärmning i skritt, lång avskrittning, strecthing efter ridpass (inom 30 min) och sen får han en vilodag per vecka, hoppar inte mer än en gång i veckan och i vinter får han en vilomånad med endast skritt.

En medlem här drog upp i en tråd ang. att ridtravare ofta går sönder i tidig ålder. Och det har varit en hel del argument för och emot det hon skrev. Jag håller med om att ridtravare tyvärr rätt går sönder, men det kan vilken häst som helst med. Tyvärr så kommer en orsak upp igen som jag dragit upp tidigare: ridtravare är billiga, och många okunniga köper dem. Sedan rider dem och sliter på hästarna. Tråkigt, men sant. Men sen finns det ju självklart många som köper andra raser som också gör så.

Men något jag inte tror att många vet är att träning är att skada hästen.

Nu tänker säkert många: "vaa? nej!" "hon vet inte vad hon pratar om" "aldrig i livet" osv.

Men så är det…

Skadan heter microskada. Och den kan antingen läka ut om hästen får vila tillräckligt mycket eller så blir det en skada som består. Vilket leder till att hästarna går sönder och blir skadade.

Så detta leder ju till att kunskapen är ett stort problem. Utan kunskap = ingen bra ridning. Och det handlar ju självklart inte om kunskap om hur mycket man kan inom just ridningen, alltås vem som kan göra vad med hästen. Utan kunskap om hästen biologi, etologi, anatomi och hur vi kan bidra till att öka dess livskvalitet.

Det bör ju ligga i varje ryttares intresse att få ut så mycket som möjligt och att genom träningen öka hästen hållbarhet. Detta är ju också ett resultat av ett sysematiskt arbete.

Så snälla, tänk på er hästs hållbarhet och sprid vidare läran om hästen hållbarhet till dem som inte har kunskap om det eller inte bryr sig. För visst vill vi alla hästar väl?

/ Stockholmsjenna

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Annons:
[Zkold]
9/20/09, 4:33 PM
#1

Skitbra meningar där Sthlmsjenna!!Skrattande

swedensess
9/20/09, 6:00 PM
#2

ricktigt bra skrivet =)

Fiona
9/20/09, 7:16 PM
#3

Bra skrivt, ska kika på dina artiklar om hållbarhet :)

Något jag regareade lite på var; Tyvärr så kommer en orsak upp igen som jag dragit upp tidigare: ridtravare är billiga, och många okunniga köper dem. Sedan rider dem och sliter på hästarna. Tråkigt, men sant. Men sen finns det ju självklart många som köper andra raser som också gör så.

Om ridtravrn gått på travet så är det ju större chans att den slits ut snabbt / inte håller lika länge. Så det är ju inte endast därför dom har ett rykte om att inte hålla lika länge för att många okunniga köper dem. Utan också för att det sliter att gå på travet ganska så rejält. Jag vet inte om det var så du menade eller om du menar ridtraver som aldrig är travtränade… Men det är kanske bara ajg som missuppfattat dig Flört

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

fridak
9/20/09, 10:46 PM
#4

bra skrivet!

det är i vilan som hästen bygger muskler:) tidigare red jag bara varnnan dag, men det är ju inte heller så bra om man ridit ett hårt pass, då är en lugn skritt-tur i skogen bland det bästa:)

CelsiusT
9/20/09, 11:51 PM
#5

Ja det är helt rätt att träning är skada. När man arbetar musklerna så bryter man ner dom och sedan när man vilar så "lagar" kroppen självmant det som "gått sönder" genom att bygga upp muskeln starkare.

Jättebra ämne!! Jag tycker detta är så viktigt och jag ser så många som inte verkar bry sig eller som inte har kunskap, och det är så sorgligt att se.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Jonko
9/21/09, 4:44 PM
#6

Det här har egentligen ingenting med just ridtravare att göra…

Jag läser en kurs i idrottspsykologi på universitetet, och ämnet under förra veckans föreläsning var just överträning. Självklart pratar vi om människor, men eftersom jag rider och håller på med hästar så vandrade ju tankebanorna in på hur vi rider våra hästar och övertränade hästar..

Jag skrev om föreläsningen HÄR om någon är intresserad! =)

Annons:
Mangis
9/22/09, 8:03 PM
#7

Kan ju tillägga att jag fick tips från en veterinär som forskade på ämnet (vet inte om forskningen är avslutad ännu) att några kortare viloperioder (skritt) är bättre än en längre. Vid dessa kortare perioder (två veckor i taget) läker lättare skador ut. Och då menar jag upprepade microskador, d.v.s. de som uppkommer efter hårdare träningsperioder. (Inte enstaka tillfällen)

carrrrrooooo
9/25/09, 10:57 AM
#8

Jätte bra artikel!!:) det är bra att någon tar upp detta så att många börjar fundera på hur man rider sin häst:) jag själv tycker att jag ger min häst ett varierat bra shema med vila ca 2 dagar i veckan.. och med mykt skrittturaer i skog och mark:)

Tror inte det är så bra att nöta i ett ridhus 6 dagar i veckan:S men det är vad jag tycker:)

Upp till toppen
Annons: