Kategori 1

Om hästen får Mugg/Rasp/Lymfangit

2009-12-01 20:54 #0 av: sthlmsjenna

Nu när det är lerig hagar ute och benen blir fuktiga så får många hästar mugg/rasp/lymfangit.

Mugg är en hudinflammation i karleden som uppkommer när huden på karleden inte hålls ren. Huden är så tunn att den lätt uppkommer sår. Om man inte håller rent såren eller nte upptäcket dem så blir de lätt inflammation. Syptomen är oftast små sårskorpor i karleden. Men det kan även varab hälta, svullnad, värme, rodnad.

Men varför får hästen mugg?

Huden skyddar mot oönskade bakterier. Men när huden blir fuktig eller sårig så bryts skyddet. Då blir den fuktiga eller såriga huden infekterat utav bakterier. Huden vid karleden är så pass tunn att det är en stor risk att den blir infekterat.

Om man inte hinner se eller behandla muggen i tid så fortsätter spridningen utav bakterien upp mot skenbenet. Då kallas det rasp. Vissa hästar får som vita fläckar på benet, andra får sår. Hästar som har vita ben har ett mycket sämre skydd mot bakterier och får därför oftast lymfangit snabbt, och ibland på engång istället för rasp.

Lymfangit är när der blir sårskorpor på benet och benet svullnar upp.

Lymfangit

När hästen får lymfangit så är det när lymfkärlet i hästens ben blir inflammerats. Lymfkärlet transporterar bort vätska från vävnaderna, men vid lymfangit så sker inte detta. Därför svullnar benet upp. Om hästen får lymfangit så är det viktigt att behandla det och att hästen får röra på sig massor!

Hur förebygger man mugg?

Hästens hovskägg bör inte klippas bort efter sommaren då det skyddar karleden. Hästar med mycket hovskägg minskar risken att få mugg.

Försök att hindra hästen från att stå i leriga hagar. Om du inte har någon möjlighet att få en lerfri hage så är det viktigt att spola benen såfort hästen kommer in från hagen. Gärna innan den går in i boxen.

Men viktigt att tänka på då är att torka karleden ordentligt. Om du spolar benen för att ta bort leran och hästen inte blir helt torr så blir det istället fuktigt. Och fuktighet gör att muggen börjar växa fram.

Salt från vägarna på vinterna gör också så att hästen kan få mugg. Försök undvika saltade vägar.

Se till att det är rent och torrt i hästens box. Om det är blött, fuktigt och skitigt i boxen så kan hästen också få mugg.

Se till att alla benskydd och boots som du använder är helt rena och sandfria. Om det är grus/sand på skydden så får hästen lätt mugg pga. det.

Foder kan också ge hästen mugg. Men är inte lika vanligt.

Kortfattat att tänka på:

  • Håll karlederna rena
  • Spolar du av leran från benen så se till att karleden blir torr och inte fuktig!
  • Försök att hålla hagarna lerfria.
  • Spola av benen om hästen gått på saltat underlag.
  • Mocka minst engång om dagen om hästen gått ute, annars minst 2 gånger/dag.
  • Kontrollera benskydd, lindor eller bootsen.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-12-03 23:52 #1 av: Zaphix

Vi säger att hästen har lymfangit när den fått blodförgiftning ifrån nåt sår i benet, är det fel alltså?

Jag har hört båda sakerna.. :)

Anmäl
2009-12-04 00:02 #2 av: giffan

Lymfangit är ju en följd av muggen. Och bör behandlas med antiinflamatoriskt. Lymfangit kan bli kroniskt, men betyder inte att hästen har fått blodförgiftning.

 

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2009-12-04 00:40 #3 av: Zaphix

Okej, då har nog vi fått för oss fel.

Anmäl
2009-12-04 14:14 #4 av: sthlmsjenna

#1 japp, ni har fått fel för er. det är många som blandar ihop lymfangit, blodförgiftning och elefantben. Benet ser precis likadant ut under alla de omstädnigheterna. Men det är olika "sjukdomar".

Min häst har t.ex lymfangit men det är inget han linder utav utan att hans ben är lite svullet hela tiden. Det gör inte ont eller något. Han får bara lätt mugg på det benet och det behandlar vi med endast fodertran och då lossnar alla skorporna.

 

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-12-04 17:35 #5 av: giffan

#4 Lymfangit och elefantben är samma sak.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2009-12-04 19:04 #6 av: sthlmsjenna

#5  faktiskt inte.  elefantben är när det är kroniskt. inte om de bara fått lindrig lymfangit.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.