Hälsa och skönhet

att stretcha en häst

2009-12-04 19:21 #0 av: sthlmsjenna

Att stretcha en häst är rätt så nödvändigt. Det är skönt för hästen och kan hjälpa er att komma längre i ridningen.

Man stretchar hästen för att töja ut musklerna efter arbete och för att förebygga skador. Stretching minskar risken för träningsvärk och anses underlätta bortförsel av slaggprodukter, som t ex mjölksyra.

Vid hårt arbete drar musklerna ihop sig och kan bli korta och stumma, vilket påverkar hästens rörelser.

En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av bristningar eller andra skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet.

När man stretchar sträcks muskeln ut till ett ändläge där muskelfibrerna töjs ut maximalt. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.

Hur länge man ska stretcha en muskel har diskuterats mycket. En amerikansk undersökning på hur lång tid muskeln behöver för att släppa efter, har visat att muskel inte behöver mer än 5-6 sek för att släppa. Istället är det viktigt att upprepa. Stretcha tre gånger istället för 30 sek. Hästen blir också mera samarbetsvillig när man jobbar i kortare stretchfrekvenser.

Forskningsresultat har visat att det krävs regelbunden stretching för att resultatet ska bli varaktigt. Det räcker alltså inte med en till två gånger i veckan. Stretchingen ska utföras efter varje arbetspass.

Ha alltid ett öga på hästen och läs dess reaktioner. Hästen kan vara öm i musklerna och reagera kraftigt.

Stretcha inte en kall häst. Musklerna måste vara väl uppvärmda. Hästen ska ha rört sig i minst 20 minuter före stretching. Efter arbete är det bästa tillfället att strecha, dock inom 30 minuter efter avslutat arbete.

Töj i ca 8 sekunder för varje rörelse. Upprepa 2-3 ggr.

Släpp inte hästens ben nonchalant, utan ställ ner benet efter avslutad töjning.

Man ska inte gunga (tänja), utan enbart stilla hålla emot.

 

Klicka HÄR för att komma till stretchövningarna.

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2009-12-30 16:17 #1 av: lennartsdotter

Snacka om tajming du har på artiklarna, vi ska nämligen börja stretcha min sköthäst och här fanns det ju en hel del nyttig information. :)

Tack!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.