Kategori 1

Olika karaktärer måste samsas i stallet

2010-01-22 00:35 #0 av: [Zkold]

... Ja så löd ena rubriken i Ridsport specials tidning som hade tema; självkänsla. Jag tror detta är a och o för ridningen och själva vistelsen i stallet.

Jag kände mig själv träffad när jag läste artikeln då vi har haft lite dramatik blad de olika karaktärerna i vårt stall.

Så här tänkte jag ta upp lite av vad som jag läste i tidningen då jag tror att det inte bara är vi som har haft det "svängigt" i stallet...

 

Efter en tid i sitt stall märker alla vilka de olika karaktärerna är för några och när det dyker upp, hur de beter sig och hur deras rutiner är och fungerar.

"En del av dessa personer som vistas i stallet kan få oss att må lite dåligt, ibland till och med riktigt dåligt. En person som växer på andras bekostnad har förmodligen egna svårigheter på grund av dålig självkänsla och/eller självförtroende. 
Det är synd om en sådan människa men det innebär inte att beteendet är acceptabelt."

Försök att förstå vad som ligger bakom personens beteende och fundera över om det är värt att du verkligen bryr dig om det. Det kan faktiskt handla om småsaker.

"I varje stall finns minst en besserwisser. Fritt översatt är det ett slags förstå sig på-person som gärna talar om för andra hur saker och ting, hästar och ridning ska vara och hanteras."

Tänk igenom om det är så att det är du som är en sådan person och då tänka om varför du är i stallet. För visst är det trevligare att åka till stallet och tycka att det är roligt med personerna som är där.

Oftast är det den där osäkra personen som kanske inte har all den där kunskapen som de andra har som blir ett lätt offer för den så kallade besserwissern. Hjälp den personen innan det är försent! Det kan sluta riktigt illa och ev. förflyttar sig den där osäkra personen ifrån stallet.

karaktärer

Här är några tips till du som vill lätta upp stämningen och för att få en förbättrad atmosfär i stallet...

 

  • Följ de regler som råder i stallet, ev. jourer, t.ex. mocka efter sig i ridhus, ridbanor m.m. ja det är olika från stall till stall.


  • Håll ordning på dina grejer så gott som det går och släng inte sakerna överallt, det kan leda till konflikter.


  • Visa respekt för varandra genom att t.ex. inte lägga sig i hur andra sköter sina hästar, om det nu inte missköter hästen eller hästarna.


  • Hjälp till. Tjänster och gentjänster. Hjälp den som behöver en hjälpande hand... nästa gång är det kanske du som behöver hjälp.


  • Hälsa, detta tycker jag är en punkt som är viktig men inte alltid självklar i alla stall. Man behöver inte vara bästa vänner för att bara säga Hej. Du visar ändå att du såg att personen kom.
I många stall står det oskrivna regler om vilka som bestämmer i stallet, det behöver inte alltid vara stallägaren, andra kan ha ansvaret på sina axlar och andra tar till sig ansvaret utan att egentligen behöva det.
Alla borde vara på en jämn nivå för att det ska kunna funka mellan alla personer.
Det finns många som mår dåligt av att åka till stallet eller se att någon viss person vistas där samtidigt som än själv. Man borde då fråga sig själv vad man gör i stallet...

Visst känns det fel att ett intresse som borde vara ett nöje blir till en plåga?
_DSC0411.JPG
Källa: Ridsport Special, samt egna erfarenheter

 

Glöm inte min blogg om min unghäst Prick --> www.rebeccaskold.com

Anmäl
2010-01-22 09:58 #1 av: velepa1986

Ja absolut, de va bra skrivet och jag tycker att de stämmer.. Jag har upplevt sånna människor och de är inte alls kul, men jag brukar försöka ta de dom säjer med en nypa salt.

Anmäl
2010-01-22 16:40 #2 av: fridak

vi har också haft det lite svängigt i stallet. det finns vissa som försöker komma undan allt vad jobb heter. sen finns det dem som gör jobbet men gör det så dåligt så det är tio ggr värre sen:S
Sen har vi dem som sköter alla uppgifter och som gör att man känner sig lugn när de har stallet.

Anmäl
2010-01-22 16:49 #3 av: velepa1986

#2 Ja sånna är inte roligt att ha i stallet, känns lite hopplöst att hålla ordning då. En vinter hade vi en bajshög på gången som ingen tog bort. Till sist hade den frysit fast och jag fick hacka bort den med spett. Skäms

Anmäl
2010-01-22 20:18 #4 av: fridak

#3 oj, här kommer sånt undan men såklart blir det sura miner om det är någon som får städa upp efter en annan. Vi har joursystem på helgerna och innan så blev man uppskriven men sen fick man själv skriva in sig på den dagen som passade. Det fungerade utmärkt förutom när det finns folk som försöker komma undan genom att inte skriva upp sig och sen klaga på dagen som blir över till dem:/

Anmäl
2010-01-22 21:31 #5 av: Zaphix

Jag har sån tur!

Inser alltid det när jag läser nom konflikter i stall. Vårat stall är helt underbart faktiskt, har bara plats för fyra hästar (i nuläget är det dock bara 3 där, då en är bortrest, men återkommer "när det blir varmare i Sverige"... :) ) och sex personer.

Vi har jättebra sammanhållning, alla pratar med alla och man har alltid sällskap av någon på ridtur.
Vi har filmkvällar emellanåt med PNH-filmer och sånt. Imorrn ska vi i stallet iväg på clinic tillsammans. :)
Trivs jättebra med alla i stallet.

Visst har vi olika åsikter om saker ibland, men då pratar man om det och löser det.

Anmäl
2010-01-22 22:18 #6 av: [Zkold]

#5 åh vad härligt det lät! Så vill man ju att det ska vara:O i vårt stall är vi 7 hästar men väldigt olika människor som leder till konflikter. Vi två yngsta i stallet är 19 år resten är mellan 30-50, och jag är oftast den utsatta länken som är rolig att hacka påRynkar på näsan jag saknar verkligen ett stallgäng som gör saker tillsammans och kan muntra upp istället för tvärt om...
Just nu vet jag inte hur jag ska göra då min pålle trivs så himla bra där sen är det väldigt bra träningsmöjligheter (stor ridbana, ridhus och fina ridvägar)...

Glöm inte min blogg om min unghäst Prick --> www.rebeccaskold.com

Anmäl
2010-01-22 23:00 #7 av: velepa1986

#5 de låter toppen! och de är så man vill ha de, men tyvärr inte alltid de går Rynkar på näsan

Anmäl
2010-01-22 23:07 #8 av: Zaphix

6: Att hålla på med hästar ska ju vara roligt, och trivs man inte i stallet så är det ju inte kul. Speciellt inte om man inte kan ändra på det. Då skulle nog jag leta ett annat stall faktiskt. Känns viktigare med att trivas med människorna där än träningsmöjligheterna, för mig i alla fall. :)

I vårt stall har vi en NH-tränare, vilket har resulterat i att de flesta av oss har blivit NH-nördar. Så vi har ju gemensamt intresse och gemensamma mål, och det är ju alltid kul. :)
Har dock hört skitsnack ifrån andra i andra stall, ord som "brukshundklubb" och sånt..

Anmäl
2010-01-22 23:58 #9 av: [Zkold]

#8 Idag föll tårarna i stallet även nu ikväll, så en flytt är ev. på gång då jag tror att jag trampar på samma ställe om jag är kvar där. Jag är bara orolig över min häst som har flyttat så mycket under lång tid. Jag har hört att det tar nästan ett halvår innan den känner sig "hemma" på ett ställe. 
Dock är stallet som jag ska flytta till i samma område och bara en bit ifrån men där har jag mina vänner.

Glöm inte min blogg om min unghäst Prick --> www.rebeccaskold.com

Anmäl
2010-01-23 00:02 #10 av: Zaphix

9: Flytta!

Hästen vänjer sig, visst är det jobbigt för hästen att flytta. Men tror du måste vara lite självisk ändå. Vore väl inte bra för hästen heller om du skulle vantrivas så mycket att du tappade hästintresset?

Anmäl
2010-01-23 10:45 #11 av: velepa1986

#9 Så ska de inte behöva vara, men de har jag och säkert många andra vart med om, vissa hästmänniskor är bara för mycket.. Du ska ju må bra i stallet och runt hästen så en flytt kanske inte är helt fel.

Anmäl
2010-01-23 20:41 #12 av: fridak

#9 jag skulle flytta. mår inte du bra i nuvarande stallet så lär ju viking påverkas av det med?

Vi hade det bra i vårt stall innan, "på den gamla goda tiden";) Jag har bara varit i stallet i dryga tre år men tillhör skaran som varit där längst ändå för att det har kommit en del nykomlingar. Fler folk, fler viljor, fler bekymmer...

 

Anmäl
2010-01-24 14:12 #13 av: Fnatten02

Jag har flyttat min häst 7 ggr under tre år och vad jag har sett så har han inte tagit skada, men det e klart man vill ha dom på ett och samma ställe, helst hemma på gården (om man hade haft någon)

Men jag tror att man själv som ryttare måste må bra också annars mår nog itne hhäst en bra heller....

Tyvärr avled min fina frieser den 15 jan 2010 pga att han fick i sig mögligt ensilage på ett ställe, tänk om man hade haft ett eget ställe då hade det aldrig hänt!

Mår så dåligt av att höra hur Becca mår så jag blir riktigt arg, man ska kunna sammarbeta i ett stall och inte motarbeta varandra, man ska hälsa glatt när man ses och kommer det någon när man är i paddocken så ska man känna att: åh va kul att hon kommer då kan vi ju hjälpa varandra och träna ihop.... att det ska vara så svårt bland häst folk!

Stå på dig Gumman och gör det som är bäst för dig och Viking....puss puss

 

Anmäl
2010-01-24 14:29 #14 av: [Zkold]

#13 Oj hej Karin kul att du hittat hit!Skrattande Tack för allt stöttande!

Glöm inte min blogg om min unghäst Prick --> www.rebeccaskold.com

Anmäl
2010-02-08 13:00 #15 av: Kickilu

Bra artikel! Visst är det lustigt att det finns en besserwisser i varje stall, så gott som i varje fall. Står i ett kollektivstall med tydliga kontrakt med tillhörande regler - ändå är det en människa som tror sig ha makten att styra och hitta på nya regler som hon tror att alla ska efterfölja. I grunden är det synd om sådana tycker jag. Det ska vara roligt i stallet. Tillbringar så mycket tid där. Finns inte ork till att ha massa konflikter på dagisnivå.

 

Anmäl
2010-03-13 22:21 #16 av: marinelady

Jag tror på orden "Man kan aldrig bråka ensam" vill någon ha konflikt måste man inte ta den.. men jag vet hur svårt sånt här kan vara och ännu svårare när man är medryttare!

Anmäl
2010-10-18 21:32 #17 av: Ricko

Dock finns det ju så att t.ex där jag bor finns det bara 1 stall, annars måste man fråga någon bonde om man får ha hästen där(men då är ju problemet att man måste ha minst 2 hästar vilket inte alla har tid/råd/lust med heller :P) Visserligen har jag ingen häst men då jag skaffar får jag väl se hur jag gör, i.o.m att jag bor 2 mil från ridanläggningen/stallet så skulle det ändå vara lättast att ha den hos någon bonde men då är det ju problemet om minst 2 hästar som jag troligtvis ej kommer ha tid/råd med :P

Har ett par år att fundera men man undrar ju ändå hur man ska göra..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.