Kategori 1

Nyckeln till framåtbjudning

2010-04-15 13:10 #0 av: sthlmsjenna

Bakbensaktivitet och framåtbjudning är bland det viktigaste när man rider. Men ibland kan det vara rätt så klurigt att få fram den där härliga framåtbjudningen och att få bakbenen att jobba på korrekt. Och utan framåtbjudningen och bakbensaktiviteten så kommer hästen att lägga allt för mycket tygnd på framdelen och bli obalanserad, orytmisk, sidvärtsrörelserna blir felaktiga osv.
Men hur gör man då för att få den där framåtbjudningen och bakbenskativiteten som får er att lyckas i dressyr? - Nyckeln är att inte sitta och harva på ridbanan/ridhuset!
En häst som arbetar ska känna glädje, det ska vara kul att jobba. När hästen är/blir uttråkad så är det framåtbjudningen och bakbensaktiviteten som försvinner först. Och när hästen är engagerad så arbetar han bakifrån.
Att tänka på: Framåtbjudningen är likamed enerigin. Men tänk på att hastighet inte är likamed framåtbjudning!

Tips för att få framåtbjudningen och bakbensaktiviteten

- Rid ut! -
Uteritter livar oftast upp hästen och du får bäst bakbensaktivitet och framåtbjudning på uteritter. Man bör rida ut med hästen 1 gång/vecka. Och bara för att du rider ut så betyder inte det att du inte kan arbeta hästen som du gör på ridbanan. Prova att rida lite öppna/sluta, skänkelvikning, mellantrav-arbetstrav-mellantrav, ja du kan faktiskt nästan göra alla övningar på uteritten som i ridhuset.
Att klättra är också bra och gör att hästen sätter under sig ordentligt.
Om det går med din häst, så ta en ordentlig galopp på en äng någon gång då och då!


- Arbeta långt och lågt -
Det är viktigt att hästen arbetar korrekt ända från bakbenen genom ryggen till nacken. När hästen arbetar i lång och låg form så hjälper de till att hästen arbetar korrekt.
Börja gärna i skritt. Låt hästen gå på friskt framåt med nacke och huvud strävande framåt/nedåt och med arbetande ryggmuskler. Ge inte efter för mycket i tygeln. Du ska ha kontakt med bettet hela tiden. Byt ofta varv och använd innerskänkel för att böja hästen. För att hjälpa hästen med rörelserna rid lätt.

- Markbommar och hoppning -
Att använda sig utav bommar är inte bara för hopphästar. Bomarbete utvecklar bakbensaktiviteten och uppmuntrar hästen att länga sig eftersom den måste sträcka ut halsen  för att se bommarna. Ofta så tycker hästen att bommar/hoppning är kul, vilket gör att den får en bra framåtbjudning.

- Övergångar -
Övergångar är huvudnyckeln för bakbenskativiteten! Försök göra så många övergångar som möjligt under ett ridpass. Övergångar ska alltid ridas framåt. Det hjälper hästen att sätta bakbenen bättre under sig, vilket hjälper till att bygga upp överlinjens muskler.

- Öka och Minska -
Att öka och minska gångarterna utvecklar inte bara bakbensaktiviteten, den utecklar även idén om att rida i en viss rytm i galopp, villket kommer att underlätta när det blir dags för galoppombyten.
Kom ihåg att använda mesta säte i avsaktningarna!


Hero busade lite med mig ett pass

Kom ihåg att inte se det som något dåligt när hästen har en framåtbjudning eller busar. Även om det kanske går lite snabbt/blir för mycket framåtbjudning så låt hästen gå på ett tag och arbeta er framåt istället. Det lönar sig många gånger att låta hästen få springa på lite i galopp och busar lite än att inte låta den göra det!

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2010-04-15 14:07 #1 av: Kickilu

Bra skrivetGlad Håller med om att uteritter är bra. Rider mest ut och det går hur bra som helst att träna så. Kan ofta underlätta att träna ställning/böjning genom att rida runt ett träd t ex. När jag rider för instruktör så rider jag givetvis på banan o ev en gång till per vecka.

Anmäl
2010-04-15 14:49 #2 av: jsca

tycker också att det var en bra aritkel! 

Beroende på vilken sorts häst man har, så bör man anpassa uteritter  efter det. Min gillar inte jättemycket att gå på banan.. så jag rider ut 4 av 5 gånger. Bara någon enstaka gång på banan alltså. Men tränar henne när jag rider ut istället också.  Hur bra som helst. !  

Menmen, bra skrivet som sagt ;)

Anmäl
2010-04-15 21:17 #3 av: elli-kleo

Bra artikel :)

Håller verkligen med om det du skrev om att rida ut! En "ordentlig" galopp på ängen är verkligen inte fel ;) haha :D

Anmäl
2010-04-15 23:47 #4 av: Thorsson

Superbra artikel! :D Du är toppen duktig! =)

Anmäl
2010-04-16 00:00 #5 av: Hannybee

Mycket bra artikel! Skrattande

Anmäl
2010-12-05 21:10 #6 av: elli-kleo

Lite hjälp tack

Min häst vil inte sänka/läng på huvudet/halsen när jag har långa tyglar i skritten.

vad ska jag göra?

Anmäl