Kategori 1

Öka självförtroendet och självkänslan

2010-04-19 00:32 #0 av: sthlmsjenna

Många ryttare har problem med självförtroende och självkänsla. Det är inte alltid lätt att samarbeta med ett levande djur som också kan ha dåliga dagar. Och det är alltid en vågig väg till framgång inom ridsporten. Men självkänlsan är som en fribiljett till ett roligare ryttar-och hästliv!


En stark självkänsla är när du tycker om dig själv och vet ditt värde. Det är väldigt viktigt att du gör det, annars kan det lätt hända att du tar ut det över hästen istället. Eller eventuellt dina stallvänner eller tränare. Självförtroendet däremot är likamed prestation. Det är viktigt att veta skillnaden mellan självförtroende och självkänsla då många tror att det är samma sak. Det är helt enkelt två olika saker som tillsammans kan få dig att bli lycklig.

Hur vet man då att man är i "riskzonen" för dålig självkänsla eller dåligt självförtroende?
T.ex:

Om det går dåligt någon dag när man rider så känner man sig helt hopplös och ev. blir arg på hästen.
Tänk på att hästen är ett levande djur som kan precis som oss ha dåliga dagar. Allt kan inte alltid gå precis så som du har tänkt dig. Ni är två som måste arbeta tillsammans.

Om du kommer hem med dåligt resultat från tävlingsbanan och skyller på t.ex banan, banpersonal och annat smått runtomkring
Det kan hjälpa att gå ner några klasser och hoppa det till ni får 3-4 säkra rundor på den höjden. Höjd är inte allt. Det är ni som ekipage som betyder mest.

Om andras åsikter får för stor betydelse och du får en känsla utav att vara sämre/okunnigare än dem.
 Strunta eller ignorera denna eller dessa personer. Tacka för tipset och säg sen att du själv behöver avgöra om det tipset dem gav är bra för er eller inte. Du känner din häst och dig själv bäst.

Du jämför dig med andra och mår dåligt och pressar dig själv när andra gör bättre ifrån sig 
Jämför dig aldrig med någon annan! Nu ska du vara egosistik och tänka bara på dig själv och din utveckling. Ridning handlar om ett samspel mellan en ryttare och en häst. Det är ni två tillsammans som ska jobba ihop i eran egen takt.

Tips för en bättre självkänsla och självförtroende!

Ta emot kritik på rätt sätt
Tyck om dig själv, helst älska dig själv. Förminska aldrig ditt värde.
Var den du är. Försök inte vara någon annan.
Säg vad du tycker till andra och låt inte dem föra din talan.
Ta emot komplimanger med glädje. Kom ihåg de bra komplimanger och glöm de dåliga kritikerna (om det inte är dåliga, men bra för dig)
och sist men inte minst: beröm dig själv hela tiden! Du är bra och kan bli bättre.

 

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2010-04-19 11:56 #1 av: Birke

Bra artikel :)

Anmäl
2010-04-19 13:42 #2 av: Kickilu

Jättebra skrivet. Känner igen en del från när jag gick på mental träning vilket har hjälpt mig i min ridning. Mycket handlar om sin egen inställning och just sin självkänlsa. Underbart att läsa det du skriver. Blir alltid lite peppad och taggad så fortsätt gärnaGlad

Anmäl
2010-04-19 22:31 #3 av: Hannybee

Grymt bra skrivet, det här behöver fler människor veta och inte bara hästmänniskor! Skrattande

Anmäl
2010-04-21 10:41 #4 av: crazy2000

Kanon:) Jag har jobbat med min självkänsla i många år, det är som med konditionen...den måste underhållas. Hästarna har hjälpt mig tillbaka från min utbrändhet och fått mig att glömma mig själv och mina problem, man måste ju vara närvarande tillsammans med dem för att få deras uppmärksamhet:)

Anmäl
2010-04-27 08:19 #5 av: lilli-l

Sitter bara och nickar och känner igen migGlad Känns bra att få en liten påminnelse om att man ska ta hand om sig själv och att djuren speglar av sig väldigt mycket på oss! Det är ju som de säger: sådan hund/häst sådan husse/matte..he heFlört

Tack för bra artikel!

Carpe Diem....Fånga dagen

Anmäl
2010-06-25 19:31 #6 av: Tin-Tin74

Väldigt bra artikel med mycket sanning i.

http://tintin74.blogspot.com/

Anmäl