Kategori 1

Över 13 000 skadas varje år i samband med ridning.

2011-01-21 11:43 #0 av: sthlmsjenna

Varje år får nästan 6 000 barn och ungdomar akutvård efter skador i samband med ridning. Men det sker ca. 13 000 hästolyckor varje år som kräver sjukvård.

 Under en vecka så hade två flickor omkommit vid olyckor i ridhus, den ena olyckan var när en 7 årig flicka ramlade av en ponny på ridskolan och vart så illa trampad att hon avled. Ponnyn hade tillomed ledare.. Den andra var en 17-årig tjej som hittades död i ridhuset bredvid hennes mycket oroliga häst..


Detta borde säga alla att säkerheten alltid ska gå först!
Rid med hjälm, följ ridhus regler, använd säkerhets utrustning på både dig och din häst och följ de regler som de har på ridskolan, ÄVEN i ditt egna stall (aldrig grimmor och annat på marken som hästen kan trampa och fastna på, led in hästen i boxen innan du släpper den, använd handskar vid all hantering mm).

MEN en stor fara är när man sätter fel ryttare på fel häst. Exempelvis så sätter man inte en orutinerad/oerfaren ryttare på en ung och outbildad häst. ALDRIG! Och det är hur viktigt som helst att försöka matcha ryttare och häst för att minska på skador och olyckorna.

Något att tänka på när man provrider en häst. Tänk efter ordentligt om du har ridit en liknande häst utefter beskrivningen du fått, och testa inte bara för att. Tänk ordentligt först! Likaså för hästägare att ta reda på så mycket som möjligt om ryttaren innan du låter den hoppa upp på hästen. Ha eventuella krav om säkerhetsutrustning (godkänd hjälm, godkända ridstövlar, handskar, säkerhetsväst mm).

Tänk så mycket det skulle hjälpa...  Var rädda om er!

Har du själv något säkerhets-tänk du vill tipsa om? Kommentera denna artikel och ge dina tips!

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2011-01-21 14:42 #1 av: Gasoline

Ridning är ju en ganska farlig hobby, sport, sysselsättning och det är risker man får ta, tex som bilkörning.

Men som du säger, det gäller att tänka sig för och ha rätt utrusting samt rätt häst till rätt ryttare.

Att ha en säkerhetsväst är en bra investering.

Anmäl
2011-01-21 18:07 #2 av: Zabbio

Att HANTERA hästen, lära känna den från marken och helt enkelt se till att allt fungerar där innan man sitter upp är nog den viktigaste säkerhetsåtgärden man kan göra.

Anmäl
2011-01-28 08:33 #3 av: giffan

Hittade det här när jag läste om skador.

(Det är en översatt sida så den blir lite konstig att läsa..)

 

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2011-02-01 12:51 #4 av: anyberg

Den här diskussionen blir alltid lite upp-och-ner tycker jag. Klart det är viktigt med hjälm, säkerhetsväst och i vissa fall ledare till hästen.

MEN om man inte har rätt teknik och rätt attityd, om man inte vet vad man ska göra när hästen blir rädd, så kan det fortfarande gå riktigt illa.

Precis som #2 säger: om man inte kan hantera hästen från marken så kan det fortfarande gå riktigt illa oberoende av hur mycket skyddsmaterial man använder.

Även om man sätter en orutinerad ryttare på en trygg häst så kan man ju inte utgå från att denna trygga häst inte kan bli rädd och vad gör antagligen en orutinerad ryttare då? Jo, blir rädd själv och spänner alla sina klor i den redan rädda hästen.

Att man på de flesta ridskolor använder teorilektionerna till att prata om ridvägar, hästraser, hästens delar och allt annat (enligt mig) rätt ointressant är helt obegripligt.

Ta den tiden och berätta hur man säkert leder hästen, hur man läser av hästens sinnestillstånd och framförallt hur man ska bete sig när hästen blir rädd!

Håll lektioner i fallteknik, säkerhetsstopp från både marken och ryggen och hur man på ett säkert sätt hoppar av i en krissituation!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.