Kategori 1

Kontakten mellan dig och din häst

2011-02-15 14:16 #0 av: [Zkold]

Många ryttare blir insnöade på just ridningen och hur vi ska lyckas komma så långt fram där hela tiden. Men att lyckas från marken då? Den glömmer många bort...

 

Jag tyckte själv att jobba från marken med s.k frihetsdressyr NH m.m. bara var onödigt och överskattat. Jag ville ju lyckas från ryggen inte hur bra min häst kunde buga!

Herregud tänkter jag idag! Varför är så många som inte provat dessa träningssätt så skeptiska mot detta?

Såhär började det för mig: Viking vägrade komma i hagen, han kunde längre inte stå still i stallgången och det märktes att han helt enkelt inte litade på mig tillräckligt mycket!

Då började jag bli desperat eftersom det kändes som att min häst inte längre tyckte om mig (ja det är sant). Så då snubblade jag in på Monty Roberts hemsida. Läste och tittade på filmklipp.

monty_roberts_besook004__46.jpg
Foto: google

Sen kontaktade jag en gammal vän som kan lite mer än mig om just detta. Vi byggde upp en s.k corral och började jobba med Viking där inne.
Vi fick respons nästan med en gång, jag kunde inte gå någonstans förän han följde efter mig.

Sen började jag med detta träningssätt själv och nu kommer Viking i hagen, han kan stå lös i stallgången utan att röra sig, han har fokus på mig som ledare!

Men eftesom inte vi kan prata med hästarna så är det så himla viktigt att vi läser deras kroppsspråk så att det inte blir missuppfattningar mellan hästen och dig!

Det finns så många arbetsätt man kan jobba från marken och det är viktigt att man väljer det som passar bäst för dig och din häst.

Jag vet så många som blir insnöade på just ett sätt att träna också, varför inte blanda lite?
Själv tränar jag ofta på det grundläggande som Monty Roberts skriver om, sen tycker jag det är viktigt att ha roligt också! Och där kommer t.ex. Tobbe Larssons träningssätt in med hans frihetsdressyr.

Nästa gång ni kör fast i ridningen, gör något helt annat. Varför inte jobba på din kontakt med hästen från marken? Den kanske inte är så bra som du tror. Du kommer i alla fall bli lika fängslad som jag.

 

Nu vet jag att detta inte var någon "artikel" men jag tyckte helt enkelt att detta är något som var värt att ta upp då det är så många som glömmer bort markträningen (då menar jag inte longering och tömkörning, utan-) där du får den där speciella kontakten med din häst.

 

Så vad tror ni själva?Är detta något ni sysslar med? Dela gärna med er av era erfarenheter då jag och många andra är helt nya på detta!

 

Glöm inte min blogg om min unghäst Prick --> www.rebeccaskold.com

Anmäl
2011-02-15 14:31 #1 av: [Zkold]

Reflektioner?

Glöm inte min blogg om min unghäst Prick --> www.rebeccaskold.com

Anmäl
2011-02-15 16:57 #2 av: Zaphix

Jag tränar bara min häst på NH vis och gjort det ändå från början med honom. Tränar enligt Parelli NH som grund, men effektiviserar träningen med klicker vilket fungerar superbra på min häst.

Så många tror att NH är något man tränar lite då och då, man sätter på en repgrimma och går ned till paddocken och flyttar runt hästen lite eller "löslongerar". Men nästa dag så går man tillbaka till den vanliga och traditionella träningen, NH är nåt de gör på hästens vilodag typ.

Jag utbildar min häst både från marken, ryggen och framför vagn genom att använda mig av NH-filosofin.

Har en tränare jag tränar för typ varannan vecka, tar ut henne om vi har problem eller har befäst det vi gjorde på träningen innan.

Anmäl
2011-02-15 23:20 #3 av: Tusen

Vi jobbar också efter detta konsept.Har haft många unghästar genom åren och alla har jobbats från första början på detta sätt, Däremot har vi inte använt oss av någon tränare. Vi kör efter eget mönster.Skrattande

Anmäl
2011-02-15 23:39 #4 av: yadhayezibas

Jag kör oxå NH varje dag hela tiden typ. Glad 

Anmäl
2011-02-16 01:17 #5 av: polgara

Jag har aldrig kört någon speciell teknik, bara använt mig av sunt bonnförnuft, har bästa tänkbara kontakt med mina hästar

Anmäl
2011-02-16 17:56 #6 av: Kitten86

När jag tog över min häst så var hon oxå "svår" att hålla på med... Stack, kom inte, stod inte still etc. Så jag började träna henne, nästan uteslutande från marken i början och använde mig av NH och klicker (jag klickar, ingen riktig dosa)... Idag leder och ställer jag upp henne, oftast, helt fri dvs ingen grimma/grimskaft. Hon står snällt och väntar eller ibland kommer hon efter om hon tycker att jag e bort för länge... Helt underbart att ha sån kontakt med sin häst!!

Tog inte så lång tid innan hon förändrades, idag arbetar vi mycket western. Alltid med NH metoder!

*Medarbetare på Sheltie Ifokus*

Anmäl
2011-02-17 15:02 #7 av: velepa1986

NH är helt underbart och vi "lever" NH jag och min häst. Allt vi gör gör vi på NH vis.

Anmäl
2011-03-02 23:43 #8 av: Zabbio

NH för mig är metoder som vissa affärsmän kommit på och tjänar pengar på. Utan rätt tänk bakom blir dessa metoder oftast helt fel eftersom den oerfarne tränaren/ägaren inte fått med sig grunden riktigt. I rätt händer är de bra hjälpmedel.

För mig är ''tänket'' som NH gärna lägger beslag på, inget annat än sunt häst förnuft. Jag följer ingen NH tränare, gör inga direkta övningar efter någon diciplin eller så, men är helt enkelt noga med att bygga en relation baserad på respekt och förståelse. Om något inte går som planerat är min första tanke ''hur ska jag få hästen att förstå?'' eftersom vår relation är sådan att om han inte gör som jag vill, så är det inte för att han är dum eller olydig eller ovillig, utan antingen förstår han inte eller så har han någon annan anledning att inte vilja (ex. nervositet eller smärta). Det skulle aldrig falla mig in att han vägrar lyda pga att han vill vara jobbig.

Jag gillar att hantera hästar från marken. Har alltid gjort, och har det varit problem med någon häst från marken så har det hänt mer än en gång att ägaren bett mig titta på det eller ta hand om det. Jag vet inte om jag har någon särskild talang eller om det bara är mitt sinneslag, men oftast är problemen lätta att lösa.

Sen gillar jag att leka med hästen, tex bara släppa ut den och leka lite löst utan för hagen, ta fatt, följa john osv. Inte alltid han är på humör men då lär jag mig bättre hur jag ska locka honom att vara med :)

Grundhantering från marken verkar många ha problem med, och jag kan faktiskt inte förstå varför.

Anmäl
2011-03-03 08:57 #9 av: Tusen

#8 Tänker precis som du. Att NH tagit patent på hästhantering gör mig lite irriterad faktiskt. Bra hästhantering är inte enbart NH förbehållet.

T.ex under en NH-kurs som vi testade för månnga år sedan fick min dotter, som då var 14 år, höra att hon gjorde fel men att hästen ändå förstod vad hon ville. Jag kan nog inte tycka att man gör fel om man verkligen får hästen att göra det man ber den om även om man inte gör på ett för NH korrekt sätt. Efter det gick vi inga fler kurser utan tränar våra hästar på vårt eget vis i stället. Och de kan göra exakt vad som helst som dessa NH- tränade hästar kan.

Anmäl
2011-03-03 09:34 #10 av: Zaphix

Förstår inte grejen..

NH är ett sätt att utbilda hästar på, det är en träningsfilosofi. Det handlar inte om att nån har patenterat sunt hästvett, det handlar om ett tankesätt och metoder att träna hästar på.

Funderar på om jag ska bli irriterad pga. westernridningen har patenterat sitt sätt att utbilda hästar på. Eller den akademiska ridkonsten, att de har patenterat arbete på lång tygel brevid hästen, sin skolskritt o.s.v.

#9: Tänk ett steg längre nu..

Varför tror du att tränaren sa att din dotter skulle göra det på ett annat sätt? För att det var viktigt att hon gjorde det just på tränarens sätt, bara för att?

Eller kan det möjligtvis vara så att tränaren bad din dotter göra övningen på det sätt hon bad om eftersom det är grunden till annan träning. Att hon behövde göra saken på det sättet för att övningen sedan skulle kunna byggas på allt eftersom, och sättet din dotter gjorde det på kanske inte skulle fungera så bra när man sedan gjorde saken mer avancerad.

Tycker du det är fel om din dotter skulle rida för en tränare i vanlig ridning och hon sa åt din dotter att rätas på ryggen, eller ta ett tygeltag på ett visst sätt, även om hästen förstod vad menade?

Förstår inte varför folk tycker att de är så duktiga på sitt sunda hästvett så att de tycker att de redan kan allt om NH. När man i ärlighetens namn inte verkar ha förstått ens vad NH är.

Men du kanske kan lägga upp en film när din dotter gör allt vad NH-utövare kan göra? Hon kanske kunde komma upp och hjälpa mig med min häst, lära mig hur jag ska göra då jag kört fast lite.. Vore ju bra med nån som kan allt redan.

Det är härligt med ödmjukhet, synd att den är så sällsynt.

Anmäl
2011-03-03 17:24 #11 av: anyberg

#9 det var dåligt att den tränaren sa att det var fel, för det var det säkert inte. Istället borde tränaren ha sagt. "ja så där kan man göra, har du lust att testa på det här sättet också?"

Tycker mer det handlar om dålig pedagogik i det fallet.

Anmäl
2011-03-03 18:45 #12 av: Tusen

#10 Nej, tränaren bad henne göra mängder med rörelser och hästen förstod varenda grej. Te.x. skulle hon hytta/slå med fingret för att få ponnyn att backa, hon gjorde det ändå, hon skulle flytta ponnyn sidledes  och skulle då kraftfullt gå mot ponnyn på något sätt som tydligen var mer korrekt än på det sättet hon gjorde. Och nej, jag tycker inte man måste sitta på ett speciellt sätt på hästen eller hålla tglarna på ett speciellt sätt så länge du med små medel ändå kan får din häst att göra det du ber den om. Inte rider man väl western på samma sätt som den klassiska dressyren. Sen har vi barockstil och så vidare.

Jag lägger ut en film på när hon är ute och går med sin hingst som vi bara ägt i 4 månader då detta filmades. I hagen brevid går våra 4 russton. Den andra ponnyn (stoet i storyn ovan är idag 15 år och de har jobbat ihop sen stoet var 2 år. Så de är naturligtvis mycket mer samspelta)

Anmäl
2011-04-25 10:31 #13 av: novemberkvinnan

Jag är rätt ny som hästägare, och har inte tänkt så mkt på det här men vill gärna lära mig mer och följa den här tråden.

Jag har ett femton årigt varmblodsto, väldigt klok, lite stirrig men gör alltid sitt bästa.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.