Om Sajten

Gänget bakom ridtravare.ifokus

2011-02-28 22:45 #0 av: sthlmsjenna

Vi är 4 tjejer bakom ridtravare.ifokus som jobbar för att få er att trivas på sidan. Men vilka är vi?

Sajtvärd

Sthlmsjenna

ekeby hopptävling 027.jpg

Jenny, eller mer känd som Stockholmsjenna, är snart 20 år gammal och bor i Stockholm. Jobbar på en hästgård i Stockholm som stallpersonal/hästskötare. Jobbar med tävlingshästar i hoppning.

Har en egen häst, Big Hero f.-96 (E: Big Spender U: Pretty star. Ee: Tibur) Tillsammans tränar och tävlar vi i både hoppning och dressyr och har en bra framgång. Vi tränar på LA nivå i dressyr, men tävlar på LB nivå. Tränar för tränare i hoppning och har tidigare hoppat banor på 1.30m tillsammans. I dagsläget tränar vi mest på tekniken på lägre höjder.

 Vad fick dig att köpa en ridtravare?

Den främsta anledningen var för att jag ville ha en utmaning. Jag ville satsa och lära mig mer än vad man gör på ridskola. På ridskolan tävlade jag en hel del ungponny i både hoppning och dressyr, men jag ville ha ett större mål, en större utmaning.

Vad är ditt bästa minne med din häst?

Oj, det finns så många. Mitt absolut bästa minne är vi vart Klubbmästare i Dressyr. Men eftersom man är med honom nästan varje dag och han gör så mycket framsteg så tycker jag att varje framsteg är ett bra minne.

Vad är ditt bästa tips till dem som funderar på att köpa travare?

Tänk igenom allt ordentligt. Har du tid/råd att köpa häst? Och den största frågan är om du har tillräckligt med kunskap? Hästar är ett krävande djur och med travare gäller det att man har kunskap att kunna vidare utbilda hästen.

Om du sen är på god väg att köpa dig en travare så kolla upp tidigare ägare, maila och fråga frågor, gör en ordentlig veterinärbesiktning (helst på klinik), kolla även upp om hästen blivit startad tidigare och om den haft några stora skador.

Sen såklart så är det viktigt att provrida fler hästar än bara en. Det är viktigt att det blir rätt! Kolla gärna upp om du kan få ha hästen på prov i någon månad först.

Vad är ditt bästa tips till de som utbildar sin ridtravare?

Tänk inte på att det är en travare du sitter på. Ta din häst som vilken häst som helst, inbilla dig det och rid den som du hade gjort med en ponny eller ett halvblod. Dvs, ökar hästen mycket, kämpa med att korta upp traven, använd övningar som gör att hästen inte kan springa så snabbt och måste koncentrera sig på vad den gör och vad du ber om. Lägg även upp en årsplan med realistiska mål över vad ni bör ha åstadkommit under året, det hjälper mer än vad man tror med utbildningen. Och ta hjälp om du känner att ni är fast eller att du inte kan utbilda din häst längre eller på rätt sätt. Och ha tålamod, det tar tid att omskola en travare!

Medarbetare 

Zkold

rebecca.jpg

Rebecca Sköld, är 20 år och bor i Nybro utanför Kalmar. Jobbar på kundtjänst på Telia sedan Maj. Är för tillfället särbo med min pojkvän Donny men vi kommer flytta ihop snart.
Har egen häst, Viking du Gull, 9 årig valack som jag köpte från banan 2008. Envis men väldigt personlig herre. Vi siktar mest på att försöka komma vidare i dressyren men hoppar även lite. Jag har inte speciellt höga mål utan tar allt som det kommer.

Vad fick dig att köpa en ridtravare?

Egentligen ville jag rida monté och hålla på med trav då jag red lite då och då hos en travtränare utanför Kalmar. Men när jag fick hem mitt närvvrak till häst så var jag tvungen att välja bort montén och försöka få honom att känna sig trygg i sig själv, hans tid på banan var över bestämde jag mig för.

Vad är ditt bästa minne med din häst?

Bästa minne? Oj. Det finns så många så det kan jag nog inte svara på.

Vad är ditt bästa tips till dem som funderar på att köpa en travare?
Tänk på att det ev. kan innebära mer jobb från ryggen än en vanlig ridhäst. Men sen finns det inget man kan förlora på att köpa en travare. Så mycket som du och din häst kommer att växa och lära er ihop!

Vad är ditt bästa tips till de som utbildar sin ridtravare?
Framförallt! Tålamod! en travare blir inte en bra ridhäst över en natt. Tänk att de faktiskt inte är avlade till att vara ridhästar. Ta gärna hjälp av någon tränare eller någon person som kan se från marken vad som ni behöver jobba mer på.

Artikelförfattarna

Likeabug

Untitled-2.jpg

Mitt namn är Mimi och jag är snart 20 år gammal. Bor strax utanför lilla Bromölla, precis på gränsen mellan Skåne/Blekinge. Jag går sista året på Barn & Fritidsprogrammet.

Min häst heter Waste of Time. Till vardags kallas han för Mulan, vilket kommer ifrån när han var föl. Hans öron var då riktigt stora (är fortfarande) och det tog tid innan han växte i dom :)
Mulan blir 6 år i år. Jag har honom på prov, för att sedan köpa honom. Har redan bestämt mig, men vi väntar tills kassan tillåter!

Vad fick dig att köpa en ridtravare?

Jag är ganska lång (1.75) och har alltid älskat att rida ponny. Tycker absolut inte om de stora hästarnas steg. MEN travarna har ofta mer ponnysteg, vilket jag älskar!

Det roliga med travarna är att de ofta har tydligare personlighet, man "bondar" på ett helt annat sätt med en travare!

Vad är ditt bästa minne med din häst?
Åh herregud! Varje dag med Mulan är en historia för sig själv! haha ;)

Får väll lov att säga att det  var när vi hoppade, på riktigt, första gången! Hade provat lite småhinder innan, och vi bara skrattade åt Mulan. Han hade 0% teknik! Men efter ett tag satte vi upp hinder i paddocken på ca 90 cm. Då överbevisade han oss totalt! :D

Vad är ditt bästa tips till dem som funderar på att köpa en travare?

De som funderar på att köpa en travare bör forska mycket om sin eventuella häst.
-Hur har den blivit tränad?
-Gått många lopp?
-Många ägare
Osv.. Detta för att veta vad man har att göra med, och om hästen tex. sprungit med tryckvagn, vad detta kan ha för inverkan på hästen. Ta ut veterinär och gör en grundlig besiktning!
Ring även ut en massör för att underlätta. Kontrollera dig själv. Har du vad som krävs?
-Du kommer att få kämpa
-Du kommer alltid att få höra av någon att din häst inte är lika värd deras..
-Har du kunskapen till att ändra en häst inriktning på ett humant sätt?

Vad är ditt bästa tips till de som utbildar sin ridtravare?

-A och O är att ha tålamod!
-Att vara mjuk och känslig, men framförallt, lyhörd!

 

 Lifeofstardom

felicia.jpg

Felicia, 20 år bosatt i skaraborg. Jag har hållt på med hästar större delen av mitt liv och har två egna. En shettis, Pysen, som jag haft i 9 år och ridit in själv. Stardom, eller Boffe som han kallas, en varmblodig travare som aldrig startat på travet. Honom har jag också ridit in själv. Han är nu 11 år och jätteduktig, men än har vi långt kvar. Vi har verkligen inte stressat med hans utbildning, men gör framsteg varje dag!

Vad fick dig att köpa en ridtravare?

Varför jag köpte en ridtravare -  Jag har alltid haft ridtravare i min omgivning och tycker det är mycket givande att omskola travare till ridhästar. Men det var ingen självklarhet att jag skulle köpa en fd travare, det var Stardoms personlighet jag föll för! Och han råkade vara av den rasen helt enkelt.

Vad är ditt bästa minne med din häst?

Mitt bästa minne är första gången jag träffade Stardom. Vi klickade direkt. "Vart har du vart hela mitt liv"-känsla. Det var så självklart att det var honom jag ville ha. Kommer aldrig glömma den dagen.

Vad är ditt bästa tips till dem som funderar på att köpa en travare?

Mitt tips till dom som funderar på att köpa en travare är att tänka igenom de noga. Det krävs mycket kunskap och tålamod att omskola en travare till ridhäst, och det går inte över en natt. Men när man väl lyckas får man en toppenhäst!

Vad är ditt bästa tips till de som utbildar sin ridtravare?

Mitt bästa tips till de som utbildar sin travare är att bygga upp ett stort förtroende för varandra, så slipper man onödiga konflikter och utbildningen blir med framgångsrik! Bli bästa vän med din häst! =)

 

Vi hoppas att ni kommer att trivas hos oss på ridtravare.ifokus. Hör gärna av er om ni har några önskemål!

Sthlmsjenna - Sajtvärd på ridtravare.ifokus. 

Sveriges största ridtravarblogg - http://stockholmsjenna.se

Anmäl
2011-03-01 01:51 #1 av: [Zkold]

Oj vad det lät som jag hade fördomar själv mot travare. Så är det verkligen inte!

Man kan ju komma hur långt som helst såklart, bara viljan finns där, glöm inte det! Flört

Glöm inte min blogg om min unghäst Prick --> www.rebeccaskold.com

Anmäl
2011-03-01 15:17 #2 av: lifeofstardom

Gud va fult att min bild bara är på mig! ^^ Men jag hade ingen bra på mig och hästisen tyvärr... :P xD

Anmäl
2011-03-01 23:48 #3 av: GBusiness

Jag har oxå en travare, även om jag är liten så är det vi ! Skrattande

Glömm inte att dom är världens snällaste i hanteringen Skrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.